Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A bernipásztorról

2011.06.16

 

A berni pásztorkutya nem ugatós fajta, de határozott és félelmet nem ismer. Nem egygazdás, inkább igazi családi kutya, aki szereti a társaságot, szeret mindig ott lenni, ahol történik valami.

 

Berni pásztorkutya

FCI II. fajtacsoport (Schnauzerek, pinscherek, őrző-védő ebek, mastiffok) 

Berni pásztor (Berner sennenhund). A fajtatisztán tenyésztett berni, ahogyan mi azt ma ismerjük, körülbelül egy évszázada létezik. A tudatos tenyésztést a századfordulón kezdték meg, azokból a svájci, Alpok között élő, Bern környéki parasztkutyákból, melyek már évszázadok óta segítették a parasztgazdaságok életét. Ezeket a kutyákat akkor még "Dürrbachi"-nak nevezték, és a három szín legkülönbözőbb színösszetételében fordultak elő.

 

 

berni-pasztorkutya
Élénk, mozgékony és ragaszkodó a berni pásztorkutya


 A berni pásztor megfontolt, ragaszkodó
 kutya

A fajta hivatalosan 1904-től létezik, ekkor jegyezték be a Svájci Kutyatörzskönyvbe az első "Dürrbachi" kutyákat. Néhány évvel később aztán a fajtát - Albert Heim javaslatára - berner sennenhundnak nevezték el. És mint keresztapának, mi volt a véleménye a berniről? "Az a berner sennenhund, amellyel sokat foglalkoznak, intelligenciájával és barátságosságával sok minden olyan dolgot is megtanul, ami nincs benne a régi "parasztprogramban". Nagyon figyelmesek, mindenre ügyelnek, a legmagasabb intelligenciát és megfontoltságot bizonyítják. Élénkek, mozgékonyak, ragaszkodóak, szeretetre méltóak, hűségesek, és mint minden pásztorkutyából, hiányzik belőlük mindenféle álnokság. Merészek, nem félnek, de nem verekedősek."

 

A berni pásztorkutya nem egygazdás, inkább igazi családi kutya


Igazi családi kutya

A kutyák értékét évszázadokon keresztül kizárólag a használhatóságuk határozta meg. Nem számított, hogy milyen volt a színük, a rajzolatuk, egyetlen szempont volt: a használhatóság. Ennek vetettek alá mindent, és a szigorú szelekciónak köszönhetően a fontos tulajdonságok egyre mélyebben rögződtek a fajtában. A fajta még ma is őrzi a jó parasztkutya jellemzőit. Területét, gazdáját ösztönösen védi, erre nem kell tanítani. Ha idegen érkezik a házhoz, figyeli, hogyan fogadja a gazda és ennek megfelelően reagál ő is. Nem ugatós vagy vad, de határozott és félelmet nem ismer. Nem egygazdás, inkább igazi családi kutya, aki szereti a társaságot, szeret mindig ott lenni, ahol történik valami. A harmonikus külsőt, a szép szőrzetet, a szabályos, szimmetrikus eloszlású rajzolatot és a szép árnyalatú színeket már tudatosan alakították a tenyésztők.

 

 

berni-pasztor
A berni pásztorkutya szeret játszani, fogékony, nagyon ragaszkodó típus.

 Az egykori házőrző, hajtó- és vontatókutya

Manapság a bernit legtöbben társként, hobbikutyaként tartják. Fontos azonban, hogy a - mára munkanélkülivé vált - kutyának megfelelő elfoglaltságot biztosítsunk, és némileg pótoljuk az egykori házőrző, hajtó- és vontatókutya sokrétű feladatkörét. Nem élhet unalmas, egyhangú életet, és ehhez nyújthatunk neki segítséget azzal, ha hagyjuk, hogy része legyen a család életének, akár kirándulások vagy nyaralások alkalmával. A mai rohanó világban életünket úgy kell szerveznünk, hogy szabadidőnk nagy részét megpróbáljuk családunkkal tölteni, melynek a bernink is tagja.

berni pásztorkutya szeret játszani, fogékony, nagyon ragaszkodó típus. Azt is megérzi, ha rossz kedve van a gazdinak. Ilyenkor labdázzunk vele kicsit és mindjárt jobb kedvre derülünk.

 

Testfelépítés 

berni pásztorkutya törzsének hossza csak valamivel haladja meg a marmagasságát. Mellkasa széles, keresztmetszetben ovális alakú. Hátvonala vízszintes, lágyéka erős, fara enyhén lekerekített. Farka a csánk alá lóg, de a földig nem ér le, a kutya szablya formájúra hajlítva tartja. A válla lapos, izmos, hosszú és ferde. A masszív, egyenes lábak ízületei szépen kirajzolódnak, a mancsok a macskáéra emlékeztetnek. A nyak izmos, közepes hosszúságú. Erős fejének főbb jellemzői a lapos koponya, a határozott, de nem túlzottan kiugró-stopp, a szemek közti barázda sekély. Közepes nagyságú, háromszög alakú fülei magasan tűzöttek, a fej mellett lelógók. Szemei mandulavágásúak, szemhéjai feszesek. A berni pásztorkutya harapása szabályos ollószerű. A kutya szőre félhosszú, szálai egyenesek vagy enyhén hullámosak. A berni pásztorkutya alapszíne mélyfekete, cserbarna és fehér rajzolattal. A cserbarna foltok csak a szem fölött, a pofán, a lábakon és a mellen lehetnek. A fehér rajzolat a homlokon látható szimmetrikus orrcsíkból, amely sem túl széles, sem túl keskeny nem lehet, és a szügyön lévő kereszt alakú foltból áll. A mancsoknak és farok végének lehetőleg fehérnek kell lennie, de ez nem kötelező. A mancsok fehérsége azonban nem nyúlhat feljebb a lábközépcsontoknál. A nyak elülső vagy hátulsó oldalán megjelenő fehér folt nem kívánatos, de elfogadható. A szem sötétbarna.

Jelleme 

A Berni anno

Nyugodt, kiegyensúlyozott, vidám és barátságos kutya. Noha kifejezetten éber, s gazdáját, családját és otthonát megvédi minden rossz szándékú behatolótól, általában békésen viselkedik. Mély hangú ugatását csak akkor hallatja, ha komoly baj van. Figyelemmel kíséri, hogy mi történik körülötte, értelmi képességei jóval átlag felettiek. Gazdájához és családjához, hűséges, készséges és többnyire engedelmes is. A berni pásztorkutya rendszerint csodálatos játszótárs a gyerekek számára, akiket meg is védelmez. A macskákkal és egyéb háziállatokkal is jól megfér, mivel a vadászösztön szinte teljesen hiányzik belőle. Baj esetén gazdája mindig számíthat rá. A család barátaival szemben békés és barátságos. Egyes példányai hatalmaskodóan viselkedhetnek más kutyákkal, de a többség gond nélkül együtt tud élni fajtársaival.

Méretei 

Marmagasság: kan: 64-74cm, de ideálisan 66-68cm-nek kell lennie, szuka: 58-66cm, de ideálisan 60-63cm-nek kell lennie Testtömeg: 35-50kg Táplálékigény: 2190g/nap Alomszám: 6-10 kiskutya Várható élettartam: 8-10év

Megjegyzés 

A mai Bernik egyike

Ez fajta meglehetősen gyorsan tanul. Elég értelmes ahhoz, hogy megértse, mit akarnak tőle, s általában készségesen engedelmeskedik. Nagyon érzékeny gazdája hanghordozására. A legjobb eredmények akkor érhetők el vele, ha nyugodtan, szeretettel és következetesen bánnak vele. A berni pásztorkutyát általában társként, s nagy becsben tartják. Mégis érdemes lehet megpróbálkozni vele valamilyen kutyás sporttal. Az engedelmességi próbákon például egész szép eredményeket érhet el, főként,ha megfelelő felügyelet mellett dolgoztatják.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Epehi22

(Caret13, 2019.05.15 13:04)

http://bygda.traktor.no/profiles/blogs/propranolol-40mg-comprar-en-una-farmacia-online-fiable-rep-blica
http://borrowmyburrito.ning.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-generico-galantamina-4mg-buen
http://www.myslimfix.com/profiles/blogs/d-nde-comprar-rontilona-sin-receta-al-mejor-precio-espa-a
http://whazzup-u.com/profiles/blogs/ivermectina-3mg-comprar-en-farmacia-en-linea-sin-gastos-de-envio
http://mehfeel.net/mehfeel/blogs/post/87370
http://higgs-tours.ning.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-generico-vardenafil-dapoxetina-20
http://smssaff.sagada.org/profiles/blogs/glibenclamida-comprar-en-una-farmacia-en-linea-ahora-mismo-el
http://luvisart.ning.com/profiles/blogs/buy-proctofene-online-can-i-purchase-fenofibrate-without-script
http://bigtombolo.ning.com/profiles/blogs/o-acheter-du-cyclophosphamide-50-mg-en-ligne-achat
http://caisu1.ning.com/profiles/blogs/flutamida-comprar-en-una-farmacia-online-todo-en-medicinas
http://mcdonaldauto.ning.com/profiles/blogs/achat-securise-erectol-sildenafil-citrate-sans-ordonnance-forum
http://crossroadshob.ning.com/profiles/blogs/achat-express-viridil-50-mg-moins-cher-site-fiable-sildenafil
http://manchestercomixcollective.ning.com/profiles/blogs/ethinylestradiol-norgestrel-0-3mg-baisse-prix-en-ligne-site
http://writeskills.ning.com/profiles/blogs/site-seguro-para-comprar-sumycin-500mg-gen-rico-sem-receita
http://answers.codelair.com/39694/veux-acheter-furosemide-ordonnance-lasix-luxembourg-acheter
http://www.godry.co.uk/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-oharaxin-ofloxacin-300mg-al-mejor
http://techwarriorteam.ning.com/profiles/blogs/achat-amoxicilline-acide-clavulanique-750-250mg-acheter-augmentin
http://digitalguerillas.ning.com/profiles/blogs/comprar-melatonina-sin-receta-en-l-nea-costa-rica
http://summerschooldns.ning.com/profiles/blogs/gemfibrozilo-300mg-puedo-comprar-sin-receta-en-farmacia-online
http://whazzup-u.com/profiles/blogs/aciclovir-400mg-comprar-sin-receta-en-internet-chile
http://www.facecool.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-aceon-8mg-mas-barato-usa
http://higgs-tours.ning.com/profiles/blogs/achat-discrete-lithium-pas-cher-2019-lithobid-pas-cher
http://bigtombolo.ning.com/profiles/blogs/comprar-abilitat-10-mg-sin-receta-en-internet-chile
http://wu-world.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-soltrim-cotrimoxazole-400-mg-sin
http://isladepascua.ning.com/profiles/blogs/donde-a-la-orden-zelitrex-valacyclovir-entrega-r-pida
http://manchestercomixcollective.ning.com/profiles/blogs/achat-express-acide-mefenamique-250-mg-achat-acide-mefenamique
http://foodtube.net/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-generico-famvir-sin-receta-r-pido
http://bricolocal.com/profiles/blogs/low-price-tonoten-5mg-order-online-where-can-i-purchase
http://answers.codelair.com/42018/buy-denargra-130-safely-how-order-sildenafil-citrate-online

Kocez01

(Hevum82, 2019.05.15 10:54)

http://stoopball.ning.com/profiles/blogs/order-dafilar-10-mg-online-new-zealand-dafilar-buy http://facebookhitlist.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-generico-triamcinolona-4mg-env-o-r http://higgs-tours.ning.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-generico-viagra-sildenafil-citra-23 https://www.mysocialpeople.com/blogs/2156/20711/farmacia-online-donde-comprar-vedafil-sildenafil-citrate-sin-re http://higgs-tours.ning.com/profiles/blogs/sparfloxacin-200mg-bestellen-rezeptfrei-online-apotheke-schweiz http://clan.hupshup.com/blogs/post/28883 http://tnfdjs.ning.com/profiles/blogs/claritromicina-250-mg-donde-comprar-con-mastercard-argentina http://foodtube.net/profiles/blogs/achat-securise-nimodipine-30-mg-site-francais-prix-nimodipine http://www.facecool.com/profiles/blogs/plenylife-order-cheap-can-i-order-sildenafil-citrate-cheap http://lorealprofessionnelbest.ning.com/profiles/blogs/celeco-o-en-acheter-achat-celecoxib-100-pas-cher http://socialchangesa.com/blogs/post/94597 http://newsmediaimages.ning.com/profiles/blogs/acheter-spironolactone-en-ligne-spironolactone-pharmacie-paris http://summerschooldns.ning.com/profiles/blogs/anafranil-clomipramine-25-mg-como-posso-comprar-gen-rico-sem https://whanswerz.com/5106/commander-losartan-paiement-mastercard-acheter-ordonnance

Ehohe89

(Enaxe84, 2019.05.14 22:27)

http://manchestercomixcollective.ning.com/profiles/blogs/o-commander-en-ligne-acide-valproique-achat-valparin-250-en-ligne
http://whazzup-u.com/profiles/blogs/donde-se-puede-comprar-generico-furosemida-40-mg-mas-barato
http://whazzup-u.com/profiles/blogs/achat-rapide-aggra-200-mg-bon-marche-site-francais-acheter-aggra
http://www.facecool.com/profiles/blogs/achat-discrete-l-thyroxine-0-1-mg-l-thyroxine-belgique-commander
http://writeskills.ning.com/profiles/blogs/clorpromazina-100mg-comprar-en-una-farmacia-online-con-env-o
http://recampus.ning.com/profiles/blogs/discount-glucophage-sr-500mg-buy-online-where-to-buy-metformin
http://newyorkundergroundradio.ning.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-risnia-de-forma-segura-espa-a
http://movsam.ning.com/profiles/blogs/o-commander-doxycycline-doxycycline-ordonnance-quebec
http://153.126.169.73/GaijinConcierge/index.php?qa=32920&qa_1=farmacia-clomiphene-rep%C3%BAblica-clomiphene
http://wu-world.com/profiles/blogs/lisinopril-hydrochlorothiazide-5-12-5mg-comprar-en-farmacia
http://bioimagingcore.be/q2a/74621/farmacia-comprar-generico-valaciclovir-forma-segura-puerto
http://millionairex3.ning.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-altace-ahora-estados-unidos-comprar
http://www.libertyxchange.com/blogs/post/124068
http://digitalguerillas.ning.com/profiles/blogs/o-commander-du-tolterodine-4mg-acheter-detrol-4-en-belgique
http://writeskills.ning.com/profiles/blogs/achat-rivastigmine-tartrate-en-ligne-exelon-6-prix-pharmacie
https://lesko.com/q2a/index.php?qa=50495&qa_1=betapace-sotalol-comprar-r%C3%A1pido-comprar-sotalol-farmacia
http://www.prds66.fr/profiles/blogs/donde-a-la-orden-sindex-plus-sildenafil-citrate-por-internet
http://facebookhitlist.com/profiles/blogs/doxyson-100mg-como-posso-comprar-gen-rico-r-pido-via-internet
http://hageriderma.com/qtoa/index.php?qa=187343&qa_1=manegra-sildenafil-citrate-comprar-receta-barato-estados
http://neolatino.ning.com/profiles/blogs/achat-rapide-metaxalone-acheter-du-skelaxin-en-belgique
http://brooklynne.net/profiles/blogs/aciclovir-400-mg-donde-puedo-comprar-de-confianza-rep-blica-de
http://www.blog.ahsfoundation.co.uk/blogs/post/80099#sthash.bEJiXwwY.9K2pye2k.dpbs
http://www.facecool.com/profiles/blogs/c-mo-realizar-un-pedido-staxyn-fiable-colombia
http://bioimagingcore.be/q2a/66800/order-lataz-online-lataz-estimates-free-shipping-code-2019
http://bygda.traktor.no/profiles/blogs/direktan-donde-puedo-comprar-sin-receta-con-seguridad
http://luvisart.ning.com/profiles/blogs/sildenafilo-fluoxetina-100-60mg-comprar-en-una-farmacia-en-linea
http://borrowmyburrito.ning.com/profiles/blogs/glipizida-10-mg-comprar-en-farmacia-online-sin-gastos-de-envio
http://libertyattendancecenter1969.ning.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-rivastigmina-urgente-argentina
http://fotoathena.ning.com/profiles/blogs/wie-kaufe-ich-ezetimib-zetia-10-mg-ohne-rezeptpflichtigen-versand
http://laugarnecaravans.ning.com/profiles/blogs/farmacia-en-linea-donde-comprar-generico-losartan-de-forma-segu-1

Lozup34

(Ruqov32, 2019.05.14 20:00)

http://lydlabs.ning.com/profiles/blogs/sulazine-500-mg-generique-sur-le-net-commander-securise-achat
http://divasunlimited.ning.com/profiles/blogs/prograf-0-5mg-como-comprar-con-garantia-chile-comprar-tacrolimus
http://vivafengshui.ning.com/profiles/blogs/fluconazol-comprar-en-farmacia-en-linea-fiable
http://whozwholive.ning.com/profiles/blogs/meilleur-site-pour-commander-cloxacilline-500-mg-tegopen-au
http://europe-ecologie-aube.ning.com/profiles/blogs/achat-rapide-dapoxetine-bas-prix-sans-ordonnance-acheter-priligy
http://ggwadvice.com//index.php?qa=68004&qa_1=farmacia-online-donde-comprar-generico-benicar-receta-visa
http://www.godry.co.uk/profiles/blogs/acheter-vrai-en-ligne-viagra-pas-cher-securise-sildenafil-citrate
http://playit4ward-sanantonio.ning.com/profiles/blogs/duphaston-dydrogesterone-comprar-sin-receta-con-garantia-m-xico
http://ssbsavannah.ning.com/profiles/blogs/sur-quel-site-acheter-cialis-tadalafil-10mg-achat-tadalafil-en
http://sfchsjournalism.ning.com/profiles/blogs/c-mo-realizar-un-pedido-hydroxyurea-de-forma-segura-donde-comprar
http://mcspartners.ning.com/profiles/blogs/discount-grifodilzem-120mg-buy-online-can-i-buy-diltiazem-online
http://thecorner.ning.com/profiles/blogs/abilify-20mg-comprar-urgente-usa
http://lorealprofessionnelbest.ning.com/profiles/blogs/comprar-jasminellecontinu-ethinyl-estradiol-and-drospirenone-0-03
http://neikasworld.ning.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-augmentin-750mg-sin-receta-de
http://www.facecool.com/profiles/blogs/loratadine-comprar-en-farmacia-en-linea-con-env-o-gratis-reino-de
http://bygda.traktor.no/profiles/blogs/kaufen-sie-generisches-ticlid-250mg-sicher
http://techwarriorteam.ning.com/profiles/blogs/wo-kann-ich-flonase-nasal-spray-fluticason-sicher-kaufen
http://lydlabs.ning.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-generico-duroval-sildenafil-citrate
http://dctechnology.ning.com/profiles/blogs/piroxicam-baisse-prix-et-livraison-express-acheter-piroxicam
http://weebattledotcom.ning.com/profiles/blogs/comprar-nitrofurazona-20mg-env-o-gratis-ecuador-cupones-para
http://lorealprofessionnelbest.ning.com/profiles/blogs/bimatoprost-sans-ordonnance-acheter-achat-de-bimatoprost-au
http://whazzup-u.com/profiles/blogs/metoclopramide-10-mg-achat-maxolon-10-france-acheter
http://bricolocal.com/profiles/blogs/onefin-order-online-onefin-savings-card-2019
http://higgs-tours.ning.com/profiles/blogs/commander-thioridazine-generique-sur-internet-moins-cher-securise

Vavis27

(Akoli90, 2019.05.14 07:24)

http://libertyattendancecenter1969.ning.com/profiles/blogs/achat-securise-l-thyroxine-bon-prix-paiement-visa-synthroid-0-2
http://newsmediaimages.ning.com/profiles/blogs/edalis-vrai-bon-prix-achat-sans-ordonnance-edalis-pas-cher-en
http://europe-ecologie-aube.ning.com/profiles/blogs/c-mo-realizar-un-pedido-minocycline-hydrochloride-de-calidad-us
http://network-marketing.ning.com/profiles/blogs/recherch-donepezil-5-mg-acheter-donepezil-en-ligne-au-canada
http://whazzup-u.com/profiles/blogs/genfibrozila-onde-comprar-gen-rico-entrega-48-horas-online-brasil
http://lydlabs.ning.com/profiles/blogs/meilleur-site-pour-achat-vidalista-ou-acheter-tadalafil-10
http://summerschooldns.ning.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-roblesil-sin-receta-con-seguridad
http://showmeanswer.com/index.php?qa=50404&qa_1=farmacia-online-comprar-aygestin-norethindrone-acetate-receta
http://153.126.169.73/GaijinConcierge/index.php?qa=35815&qa_1=acyclovir-commander-mastercard-acyclovir
http://whazzup-u.com/profiles/blogs/commander-du-lisinopril-hydrochlorothiazide-commander-pilule
http://whozwholive.ning.com/profiles/blogs/site-pour-achat-amoxicilline-250mg-amoxil-en-ligne-bon-marche
http://newsmediaimages.ning.com/profiles/blogs/apicalis-comprar-sin-receta-barato-us
http://libertyattendancecenter1969.ning.com/profiles/blogs/simvastatin-40mg-pas-cher-et-securise-achat-zocor-en-grande
http://neikasworld.ning.com/profiles/blogs/protopic-tacrolimus-5-mg-o-acheter-sur-le-net-tacrolimus-prix
http://digitalguerillas.ning.com/profiles/blogs/repaglinide-2mg-sans-ordonnance-commander-en-ligne-rapide-prandin
http://flutes.ning.com/profiles/blogs/sildenafil-duloxetin-jetzt-in-einer-online-apotheke-kaufen
http://facebookhitlist.com/profiles/blogs/site-seguro-para-comprar-gen-rico-piroxicam-r-pido-brasil
http://vivafengshui.ning.com/profiles/blogs/acheter-du-tadafil-20-mg-en-ligne-acheter-tadafil-60-en-ligne-au
http://vivafengshui.ning.com/profiles/blogs/acide-mefenamique-250-mg-en-ligne-acheter-paiement-visa-ponstel

Osesa34

(Miriy13, 2019.05.14 05:03)

http://showmeanswer.com/index.php?qa=52903&qa_1=simcora-online-bestellen-ohne-rezept-schweiz
http://weebattledotcom.ning.com/profiles/blogs/puis-je-acheter-xex-sildenafil-citrate-sildenafil-citrate-prix-au
http://www.q-voice.tv/old/redirect/test/qa/index.php?qa=82900&qa_1=wo-man-wellbutrin-xr-bestellt-und-mit-visa-bezahlt
http://shamrockballerz.ning.com/profiles/blogs/evista-raloxifene-donde-puedo-comprar-de-confianza
http://www.onfeetnation.com/profiles/blogs/comprar-cialis-sin-receta-online-dominicana
http://foodtube.net/profiles/blogs/purchase-cheap-tadagra-20mg-buy-tadagra-london-uk-no-prescription
http://summerschooldns.ning.com/profiles/blogs/sildava-50mg-buy-no-rx-can-i-order-sildenafil-citrate-quick
http://weebattledotcom.ning.com/profiles/blogs/bon-site-pour-achat-alenia-esomeprazole-20mg-sans-ordonnance
http://smssaff.sagada.org/profiles/blogs/carbamazepina-100mg-onde-comprar-entrega-em-48-horas
http://mcspartners.ning.com/profiles/blogs/sildehexal-en-ligne-bon-marche-achat-sildenafil-citrate-130-pro
http://whazzup-u.com/profiles/blogs/commander-du-vrai-salazopyrin-sulfasalazine-generique-bas-prix
http://mcspartners.ning.com/profiles/blogs/meilleur-site-pour-commander-cristaclar-10mg-forum-achat
http://www.myslimfix.com/profiles/blogs/acide-mefenamique-o-acheter-acheter-acide-mefenamique-par-cheque
http://thehiphophub.ning.com/profiles/blogs/primidon-mysoline-ohne-rezept-zu-kaufen-schneller-versand
https://whanswerz.com/4957/site-pour-achat-doxepine-75mg-acheter-du-sinequan-en-inde
http://digitalguerillas.ning.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-augmentin-de-confianza-como-se
http://www.onfeetnation.com/profiles/blogs/orgodenafil-50mg-comprar-de-confianza-ecuador-comprar-sildenafil
http://manchestercomixcollective.ning.com/profiles/blogs/donde-se-puede-comprar-plendil-sin-receta-env-o-r-pido-bolivia
http://whozwholive.ning.com/profiles/blogs/nevirapina-200-mg-comprar-en-farmacia-online-con-env-o-gratis
http://recampus.ning.com/profiles/blogs/cialysinfort-order-how-to-purchase-tadalafil-safely
http://flutes.ning.com/profiles/blogs/allergodil-en-ligne-bon-marche-rapide-allergodil-livraison-rapide

Patuc14

(Ojago25, 2019.05.13 03:31)

http://neikasworld.ning.com/profiles/blogs/site-seguro-para-comprar-doxiciclina-100mg-gen-rico-brasil http://thecorner.ning.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-generico-simvastatin-de-forma http://redtuvir.net/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-generico-metaxalone-400mg-sin http://techwarriorteam.ning.com/profiles/blogs/capecitabina-500mg-comprar-sin-receta-de-forma-segura-comprar http://millionairex3.ning.com/profiles/blogs/buy-ternelin-4mg-low-price-buy-ternelin-4-mg-price-uk http://newsmediaimages.ning.com/profiles/blogs/achat-de-cyvel-en-ligne-tadalafil-livraison-discrete http://foodtube.net/profiles/blogs/online-apotheke-wo-sie-hochwertige-amlovasc-amlodipin-kaufen-k http://manchestercomixcollective.ning.com/profiles/blogs/forzest-tadalafil-20mg-o-commander-en-ligne-tadalafil-sans http://www.q-voice.tv/old/redirect/test/qa/index.php?qa=81471&qa_1=order-disulphiram-cost-of-90-disulphiram http://facebookhitlist.com/profiles/blogs/site-fiable-pour-acheter-du-cloxacillin-500mg-generique-vente-de http://vc.capitaltrustbanking.com/blogs/86/17409/chloromycetin-generika-online-kaufen-schweiz http://summerschooldns.ning.com/profiles/blogs/viagra-200mg-acheter-site-fiable-acheter-viagra http://smssaff.sagada.org/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-melatonin-urgente-ecuador http://bygda.traktor.no/profiles/blogs/trecator-sc-250-mg-g-nstig-bestellen-rezeptfrei-online-apotheke http://www.themindbook.org/nmp/blogs/post/3603 http://foodtube.net/profiles/blogs/paracetamol-kaufen-ohne-rezept-online-schweiz http://playit4ward-sanantonio.ning.com/profiles/blogs/comprar-bupropion-150mg-con-garantia-espa-a-comprar-zyban-150mg http://www.facecool.com/profiles/blogs/nifedipina-20-mg-comprar-en-farmacia-online-sin-gastos-de-envio http://europe-ecologie-aube.ning.com/profiles/blogs/farmacia-en-linea-donde-comprar-adapaleno-fiable-estados-unidos http://thecorner.ning.com/profiles/blogs/o-commander-en-ligne-gabapentine-400mg-achat-en-ligne-neurontin http://whazzup-u.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-td-pill-tadalafil-dapoxetine-20-6-2 http://newyorkundergroundradio.ning.com/profiles/blogs/donde-a-la-orden-imitrex-sumatriptan-con-mastercard-comprar http://weebattledotcom.ning.com/profiles/blogs/donde-para-ordenar-trandate-sin-receta-en-internet-per http://www.facecool.com/profiles/blogs/ofloxacin-comprar-en-farmacia-online-fiable-espa-a-comprar-floxin

Irili27

(Qokuc32, 2019.05.11 15:30)

http://manchestercomixcollective.ning.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-xpandyl-tadalafil-10mg-sin-receta http://writeskills.ning.com/profiles/blogs/latanoprost-en-ligne-pas-cher-achat-livraison-rapide-xalatan-en http://vivafengshui.ning.com/profiles/blogs/farmacia-en-linea-donde-comprar-dutasterida-urgente-ecuador http://manchestercomixcollective.ning.com/profiles/blogs/triamcinolona-4mg-comprar-con-visa-puerto-rico http://playit4ward-sanantonio.ning.com/profiles/blogs/lamivudina-comprar-en-farmacia-en-linea-certificada-paraguay http://www.prds66.fr/profiles/blogs/comprar-acido-valproico-r-pido-chile-valparin-donde-comprar-sin http://www.myindiagate.com/community/blogs/post/382776 http://luvisart.ning.com/profiles/blogs/generique-minocycline-hydrochloride-commander-moins-cher-acheter http://whazzup-u.com/profiles/blogs/cefpodoxime-comprar-en-una-farmacia-en-linea-aprobada-paraguay http://techwarriorteam.ning.com/profiles/blogs/yacesal-buy-without-rx-yacesal-canada-how-to-buy http://redtuvir.net/profiles/blogs/cefdinir-comprar-en-farmacia-online-segura-estados-unidos-comprar http://socialchangesa.com/blogs/post/92915 http://www.onfeetnation.com/profiles/blogs/rizatriptan-comprar-en-una-farmacia-en-linea-con-env-o-gratis-m http://lydlabs.ning.com/profiles/blogs/valaciclovir-comprar-en-farmacia-en-linea-con-entrega-r-pida-el http://vivafengshui.ning.com/profiles/blogs/metformina-850-mg-donde-comprar-sin-receta-con-mastercard-espa-a http://summerschooldns.ning.com/profiles/blogs/drospirenona-ethinyl-estradiol-and-drospirenone-en-ligne-pas-cher http://adrenalineprovinggrounds.ning.com/profiles/blogs/order-pms-gemfibrozil-300mg-without-rx-how-can-i-order http://property.ning.com/profiles/blogs/coumadin-warfarin-comprar-sin-receta-en-farmacia-online-estados

Arage41

(Peyoy68, 2019.05.11 12:13)

http://sfchsjournalism.ning.com/profiles/blogs/sie-k-nnen-generische-valaciclovir-in-der-online-apotheke-kaufen http://writeskills.ning.com/profiles/blogs/metronidazol-200-mg-puedo-comprar-con-garantia-espa-a http://foodtube.net/profiles/blogs/ticlopidin-250-mg-generika-online-bestellen-in-der-schweiz-ticlid http://newsmediaimages.ning.com/profiles/blogs/bon-site-pour-achat-lisinopril-2-5-mg-bon-prix-acheter-du http://property.ning.com/profiles/blogs/escitalopram-comprar-en-farmacia-en-linea-sin-gastos-de-envio http://smssaff.sagada.org/profiles/blogs/ciafil-bon-prix-sur-le-net-acheter-du-ciafil-pharmacie-en-ligne http://neikasworld.ning.com/profiles/blogs/o-commander-du-apo-bactotrim-generique-bas-prix-acheter-du-apo http://whazzup-u.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-generico-poxet-dapoxetine-sin http://higgs-tours.ning.com/profiles/blogs/perindopril-o-acheter-o-acheter-du-coversyl http://libertyattendancecenter1969.ning.com/profiles/blogs/c-mo-realizar-un-pedido-poxet-60-mg-y-pagar-con-visa-espa-a-poxet http://showmeanswer.com/index.php?qa=48948&qa_1=farmacia-linea-donde-comprar-amantadina-forma-segura-paraguay http://isladepascua.ning.com/profiles/blogs/como-fa-o-pra-comprar-circulass-rapid-sildenafil-citrate-gen-rico http://techwarriorteam.ning.com/profiles/blogs/tretinoina-025-mg-comprar-en-una-farmacia-online-recomendada http://foodtube.net/profiles/blogs/norgestimate-etinilestradiol-comprar-sin-receta-en-l-nea-us-ortho

Avefo67

(Opada72, 2019.05.11 01:07)

http://bit.ly/2DTIVT0
http://bit.ly/2H7ssvx
http://bit.ly/2DX7aQy
http://bit.ly/2DVihcw
http://bit.ly/2DTJbRY
http://bit.ly/2DVfNLc
http://bit.ly/2DTlOrL
http://bit.ly/2PWw4Ve
http://bit.ly/2DTzseO
http://bit.ly/2DSoiH6
http://bit.ly/2DTJvQG
http://bit.ly/2PZZAtj
http://bit.ly/2Y7pxJW
http://bit.ly/2DUVTzZ
http://bit.ly/2DULUe7
http://bit.ly/2J8gOnB
http://bit.ly/2GXn7qk
http://bit.ly/2DTyHT0
http://tinyurl.com/y3fhn32z

Vujuc53

(Hebaw36, 2019.05.10 23:14)

http://bit.ly/2DX7kYa
http://bit.ly/2H0rroY
http://bit.ly/2Yb16eH
http://bit.ly/2DX7VsS
http://bit.ly/2DTZZIO
http://bit.ly/2DUwiHH
http://bit.ly/2Yf6UE9
http://tinyurl.com/y4qdwvy6
http://bit.ly/2DSzeUU
http://bit.ly/2DPNca3
http://bit.ly/2DVij48
http://bit.ly/2H2sxkb
http://bit.ly/2YbGNxK
http://bit.ly/2H2tngP
http://tinyurl.com/y2m96fvs
http://bit.ly/2Y7oV76
http://bit.ly/2GXn65K
http://bit.ly/2DTJOei
http://bit.ly/2H6WJdK

Izibu53

(Pexuv14, 2019.05.10 03:19)

http://bit.ly/2DX7gHU
http://tinyurl.com/y64ukt7h
http://bit.ly/2DQDUuA
http://bit.ly/2H4wdlq
http://bit.ly/2DTZXka
http://bit.ly/2DOjLp5
http://bit.ly/2Ye2c9s
http://bit.ly/2DVp4D5
http://bit.ly/2Y9AUkH
http://tinyurl.com/y5b8sjuc
http://tinyurl.com/y6ds275k
http://bit.ly/2H5kuTx
http://bit.ly/2DTZWN8
http://bit.ly/2DTzcwm
http://bit.ly/2DTlI3n
http://bit.ly/2DOjKS3
http://bit.ly/2YhdFFz

Iveru42

(Ritew88, 2019.05.10 01:21)

http://bit.ly/2DSgftO http://bit.ly/2H2GVJ3 http://bit.ly/2H9HrVA http://bit.ly/2J86Nqf http://bit.ly/2DU0bYy http://bit.ly/2DPNsG3 http://tinyurl.com/yyl2w4f6 http://bit.ly/2J8gZPN http://bit.ly/2E5l4jJ http://bit.ly/2DTZTRs http://bit.ly/2DSoiH6 http://bit.ly/2Yf6iOR

Apeke46

(Eguwe91, 2019.05.09 14:25)

http://bit.ly/2J6n1As http://tinyurl.com/yyve8uxt http://bit.ly/2Y84MxS http://tinyurl.com/y4pdd5ky http://bit.ly/2Ye1oRY http://bit.ly/2DVjEb8 http://bit.ly/2HgRZCH http://bit.ly/2H4wQeM http://bit.ly/2J3nbZr http://bit.ly/2DQCIY8 http://bit.ly/2H2N0oQ http://bit.ly/2PQERYA http://bit.ly/2Y9B0J5 http://bit.ly/2Yf7mlP http://tinyurl.com/y4f95r2j http://bit.ly/2J56QmO

Qezif55

(Usugi18, 2019.05.09 12:32)

http://bit.ly/2DTJDzE http://bit.ly/2DTJiNo http://bit.ly/2H2mc8h http://tinyurl.com/y5qcz32f http://bit.ly/2J8gNA3 http://bit.ly/2DTJ9cO http://bit.ly/2DSp0UM http://bit.ly/2DOjLp5 http://bit.ly/2H4wQeM http://bit.ly/2DVp6uH http://bit.ly/2DOp47Z http://bit.ly/2J7URVI http://bit.ly/2Y84MxS http://bit.ly/2YbD8A8 http://bit.ly/2J57YXA http://bit.ly/2DTyyiq http://bit.ly/2H6WLSU http://tinyurl.com/yyvotyj8 http://bit.ly/2H5kjYn http://bit.ly/2Y93zXd http://tinyurl.com/y47uuxy9 http://bit.ly/2DX70Zs http://bit.ly/2DV6oDz http://bit.ly/2DTV7TY http://bit.ly/2DTZVsy

Iruma01

(Huteq57, 2019.05.09 01:20)

http://bit.ly/2H0szcc http://bit.ly/2H2MtDm http://bit.ly/2J6APL3 http://bit.ly/2DQCL6g http://bit.ly/2H2sq8f http://bit.ly/2Ye5Tfv http://bit.ly/2DVqqxF http://bit.ly/2H7vkIV http://bit.ly/2DUVQ7h http://bit.ly/2H2sQLR http://bit.ly/2DVq4Hl http://bit.ly/2DRDcxm http://bit.ly/2J6mYog http://bit.ly/2H2nv7b http://bit.ly/2Y93KSn http://tinyurl.com/y6f9qrm8 http://tinyurl.com/yy9hx5e3 http://bit.ly/2Yf69uN http://bit.ly/2H3cO4o http://bit.ly/2Yhd8U5 http://bit.ly/2HgSMDF http://bit.ly/2DQE4Cc http://tinyurl.com/y2r6x2vd

Itapo32

(Gisul94, 2019.05.08 23:23)

http://tinyurl.com/y3z8t8ql http://bit.ly/2H8yT19 http://bit.ly/2DUMk4b http://bit.ly/2H7ujR7 http://bit.ly/2DTJLz8 http://bit.ly/2H1GeQi http://bit.ly/2Yf6QEp http://bit.ly/2Y84jvC http://bit.ly/2DSWke9 http://bit.ly/2DX7eQi http://bit.ly/2DX7sa6 http://bit.ly/2DTZZZk http://bit.ly/2H9H4KG http://bit.ly/2DSVttX http://bit.ly/2PT3sMl

Nojur97

(Ayoce61, 2019.05.08 12:35)

http://tinyurl.com/y23vdk84 http://bit.ly/2DVp6eb http://bit.ly/2YaxXjV http://bit.ly/2DX6SJs http://bit.ly/2PPSOWM http://bit.ly/2E5k0ML http://bit.ly/2DX7ezM http://bit.ly/2DTJyvQ http://bit.ly/2H1Cr5l http://bit.ly/2Ye29ui http://bit.ly/2DSWnGR http://tinyurl.com/yxqzxw4y http://bit.ly/2PTsgUz http://bit.ly/2YcGfYq

Eviha40

(Asuzo75, 2019.05.08 10:34)

http://bit.ly/2DRDcxm
http://bit.ly/2Y931R9
http://bit.ly/2H9H4KG
http://bit.ly/2DSdMzs
http://bit.ly/2DQEPew
http://bit.ly/2H9R8Ui
http://bit.ly/2Yf7cLf
http://bit.ly/2DVjEb8
http://bit.ly/2DOqaAD
http://bit.ly/2YePS9k
http://bit.ly/2E5l9E3
http://bit.ly/2Yf61eN
http://bit.ly/2H6VM54
http://bit.ly/2DOjtyv
http://bit.ly/2DUM9Wz
http://bit.ly/2Y61dZ0
http://bit.ly/2Yf6ei5
http://tinyurl.com/yya7sw5u
http://bit.ly/2DSh2Li

Demox48

(Quvok28, 2019.05.07 23:53)

http://tinyurl.com/y3stxr5l http://bit.ly/2Y93HGb http://bit.ly/2DTJeNE http://tinyurl.com/y6ahe42s http://bit.ly/2DXaz1M http://bit.ly/2YePVlw http://bit.ly/2DUwabb http://bit.ly/2DQDRPq http://bit.ly/2DSp46Y http://bit.ly/2DUIXKz http://bit.ly/2Yb0ztd http://bit.ly/2Yf6e1z http://bit.ly/2DX7sa6 http://bit.ly/2PUcJ6T http://bit.ly/2YcALx6 http://tinyurl.com/y6zt9nza http://bit.ly/2DTMKYm http://bit.ly/2DSWhPv http://bit.ly/2PPT6gq http://bit.ly/2Ycwb1z http://bit.ly/2H6bVI1


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8

Következő »