Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A labrador retriver

 

Labrador retriever - Egy 100 éve elismert fajta bemutatása

A labrador retriever ideális természete alapján minden szempontból "a kutya". Különleges intelligenciája, ragaszkodása, könnyű kezelhetősége szinte vetélytárs nélkül a világ legnépszerűbb kutyafajtájává tette. A labrador, bármi is legyen a hivatása, mindent nagy örömmel és lelkesedéssel végez. Elismert vadászkutya, amelynek specialitása az apróvadak elhozása vízből és mezőn egyaránt. Vadászaton feszülten figyel, és egész nap fáradhatatlanul hordja a vadat gazdájának, aki nem tud betelni ezzel a látvánnyal.


Tanulékonysága és jó természete révén nagyon sok területen használják. Kiváló vakvezető- és mozgássérült- segítő. Szeme lesz egy világtalannak - meghatóan okos és aggódó tekintetével, de farkát folyamatosan csóválja. Amikor lekerül róla a vezetőhám, átváltozik boldog és gondtalan kölyökkutyává. Kábítószer- és robbanószer kereső, segít megtalálni az embert, aki romok alá került vagy lavina sodorta el. Terápiás kutyaként kórházakban beteg embereket (különösen krónikus, súlyos betegeket, időseket és gyerekeket) látogat, kifogyhatatlan és feltétel nélküli szeretetével megkönnyíti sorsuk elviselését. Emellett idős, magányos, vagy lelkileg sérült emberek társaként életkedvet, örömöt és célt ad a mindennapi életben. Mindezek mellett az ember tökéletes társa, aki állandóan kedvünkben akar járni, cserében csupán annyit kér, hogy mellettünk lehessen. Kiváló babysitterek, odaadók a gyerekekkel, végtelenül türelmesek. Ha csak egyszerűen társként él velünk egy labrador, életünk már nem lesz többé olyan, mint előtte, gazdagabb és örömtelibb. Már el sem tudjuk képzelni nélküle a világot.

 

A labi tele van energiával és képes egész napot végigdolgozni, vagy nyugodtan fekszik gazdája lábánál a kandalló előtt. Szívesen apportíroz, legyen az vadkacsa, teniszlabda vagy a mi papucsunk. Imádja a kirándulásokat és a heverészést a fotelben. A vízbe többméteres hasasugrással veti bele magát, és fantasztikus stílusban úszik. Tiszta vízben szemet gyönyörködtető látvány, ahogy könnyedén és lendületesen szeli a habokat, ilyenkor leginkább egy vidrára emlékeztet. Egy labival nyugodtan be lehet menni egy étterembe, vagy megszállni egy panzióban (feltéve ha találunk ilyen helyet). Az étterem tulajdonosok kezdeti aggodalmát hamarosan felváltja a kutya nyugodt -

sága és kedvessége iránti csodálat, amely általában egy nagy csülökcsont formájában fejeződik ki. Megígértetik vele, hogy máskor is ellátogat hozzájuk. Kutyás kirándulásokon, vagy táborban sok eb békésen játszik, szaladgál együtt. Az állatorvosi rendelőkben szívesen látott páciens, nyugodtan tűri még a fájdalmas kezelést is.


A labradort Nagy-Britanniában legalább 180 éve ismerik. Ide az első példányok Újfundlandról érkeztek, ahol a halászok segítői voltak. A St. John's kutyának is nevezett állatok ősei Európából kerültek az Újvilágba és több fajta vett részt kialakulásában. Az amerikai halászok hajóikon magukkal vitték kutyáikat angliai útjaikra, ahol feltűntek kiváló apportírozó kedvükkel, vízimádatukkal, kitartásukkal. Malmesbury gróf, majd Buccleuch herceg és sok más angol nagybirtokos felismerte, hogy ezek a tulajdonságok ideálisak a szárnyasvad vadászathoz. Ezeken a birtokokon kezdődött a fajta tudatos tenyésztése az 1870-es években. Minden ma élő labrador vérvonala visszavezethető egy "Avon" nevű kutyára (Lord Malmesbury tenyésztette és Buccleuch herceg volt a tulajdonosa), aki a modern fajta ősének tekinthető. Az Angol Kennel Klub 1903-ban ismerte el hivatalos fajtaként. Az első retriever Field Trial-re (ahol mezei vadászat keretében versenyeznek a kutyák, feladatuk a lelőtt vadak apportírozása) 1899-ben került sor. Ezeken hamarosan a labrador bizonyult a legeredményesebbnek. A versenyek segítették a kutyák megmérettetését és ezáltal a tudatos szelekciót a tenyésztésben. A másik tényező, ami elősegítette a típus rögzítését, a kutyák kiállításokon való szerepeltetése és összehasonlítása. A kiállításoknak az volt a szerepe 1903 után, amikor a fajta standard is megszületett, hogy a különböző, egymástól különben elszigetelten dolgozó tenyésztők képet kapjanak munkájukról és meghatározzák további feladataikat. Ez pedig ugyanúgy fontos ma is, ezt ki kell hangsúlyozni, mert sokan csak parádénak, sznob emberek nyeremény halmozásának eszközét látják a kiállításokban. 1916-ban alakították meg Angliában a "Labrador Retriever Club"-ot a fajta gondozása érdekében. A fajta sorsának egyik meghatározója Howe grófnő Banchory nevű kennelje volt. Lady Howe életét a fajtának szentelte, meghatározó alakja volt a klubnak, tenyésztőként, Field Trialok és kiállítások látogatójaként a fajta népszerűsítéséért fáradozott. Leghíresebb kutyái közül kettőt említünk meg: "Dual Champion Banchory Bolo" és "Dual CH Bramshaw Bob".


A II. Világháború természetesen visszavetette a fajta fejlődését és elterjedését. Az 1960-as évektől (amíg a labradort csak vadászkutyaként tartották számon) a fajta iránt elkezdtek érdeklődni. Ideális természete miatt lassan átvette az első számú családi kedvenc szerepét. Ahogy korábban már szó volt róla, nagyon sok alkalmazási területen bevált mint az ember munkáját vagy életét segítő társ. A fajta és kedvelőinek szempontjából szerencsés tényező, hogy kezdettől fogva olyan egyéniségek határozták meg a tenyésztést, akik ezt kedvtelésből tehették elegendő pénz és idő ráfordításával (Malmesbury gróf, Buccleuch hercege, Howe grófnő,Lord Holland-Hibbert).Az ő vonalaikra épültek a nagynevű kennelek,

amelyek közül jó néhány még ma is létezik (Sandylands, Ballyduff, Timspring, Blaircourt, Kinley, Cookridge). Napjaink tenyésztőinek sikeréhez hozzátartozik a labrador történetének ismerete, a meghatározó tenyésztők iránti tisztelet, a kellő genetikai tudás birtokában kitűzött cél következetes megvalósítása.


Sajnos Magyarországon az elmúlt évtizedekben nem kedveztek a körülmények sem a minőségi kutyatenyésztésnek, sem a kutyatartásnak, és ennek hatása ma is érezhető. Sokan megélhetési forrásnak tekintik a tenyésztést, és a labrador könnyű tarthatósága és szaporasága (sokszor 10-12 kölyök születik egy alomban) miatt népszerűvé vált a kutyagyárak között. Ezt mutatja, hogy az elmúlt három évben labradorból törzskönyvezték a legtöbbet, ami nagyon rosszat tesz a fajtának.

Másfelől az igényes tenyésztéshez kevés az ideális gazdák száma. A megfelelő anyagi háttér mellett szemléletváltozásra is szükség van, hogy a kutya érték legyen - egy érző, ránk bízott élőlény, aki az ember társa hosszú és egészséges élete során. A legtöbb leendő kutyatulajdonos úgy gondolja mindegy, hogy honnan lesz kutyája, hiszen "csak" családi kedvenc válik belőle. De a tenyésztésben nem létezik ilyen kategória. A megszületett kölykök egyformán fontosak a tenyésztő számára. A szép küllemű, jó vérmérsékletű, egészséges szülőktől származó alom felnevelése nagyon sok időt, gondoskodást, komoly anyagi terhet jelent függetlenül a kiskutyák leendő sorsától. A kölykök túlnyomó része családi kedvencként éli le életét, kevés fog kiállításra és/vagy vadászatra járni, illetve kevéssel fognak tenyészteni. Nagyon sok az olyan érdeklődő, aki törzskönyv nélkül szeretne kutyát. A törzskönyv azonban nem csak egy papír, egy luxuscikk. A kutya bizonyítványa arról, hogy valóban labrador retriever, és őseinek megvannak a szükséges minősítései (küllemben, temperamentumban, egészségileg). Törzskönyv-vezetés nélkül nem lehetett volna kialakítani a ma létező kutyafajtákat.


A labrador könnyen tartható fajta. Nem hajlamos szem, fül- és bőrbetegségekre. Örökletes betegségei közül a szem- és csontrendszer elváltozásait kell kiemelni. Ezekre különböző szűrővizsgálatokat dolgoztak ki, és egy lelkiismeretes tenyésztő csak megfelelő egészségügyi eredményekkel rendelkező egyedekkel tenyészt. 

Az etetésnél nem válogatós, viszont könnyen túlsúlyossá válhat. Rövid szőrét nem kell nyírni, hetente egyszer-kétszer kell átkefélni. Samponnal elég félévente fürdetni, és a fülig sáros kutya is száradás után tiszta lesz, mert szőréből kipereg a piszok. Kiállítás előtt is legjobb elvinni egy kis úszásra, de egy vizes törülközővel való áttörlés is elegendő. 

Mielőtt valaki labrador retrievert venne, nagyon alaposan át kell gondolni, hogy lesz-e elég idő a kutyával való foglalkozásra, együttlétre. A labrador boldogtalan lesz, ha egész nap egyedül van egy lakásban vagy egy kertben. Biztosítani kell számára a sétákat, kirándulásokat és a vizet (legyen patak, folyó, tó, amiben zavartalanul úszhat).


A labrador retriever tenyésztésbe vételéhez tenyészthető minősítés szükséges. A tenyészszemlék a küllembírálat mellett a kutyának a képességvizsgán is eredményesnek kell lennie. A képességvizsgán a kutya apportírozó hajlamát, vízszeretetét, lövésre való reagálását és a kutya általános temperamentumát nézik (nem lehet félénk, sem agresszív emberrel vagy más kutyával szemben). Mint minden munkára kitenyésztett fajtánál, a labradornál is kettévált a tenyésztés menete show- és munkavonal irányába. A showkutyák nehezebbek, ami a mozgásukban is megnyilvánul, az apportkészség és a vad iránti érdeklődés is sok eset-

ben nem elégséges. A Field Trial labradorok viszont túl könnyűek, vékony csontozatúak lettek, rossz a szőrminőségük és küllemében sokszor nem felelnek meg a fajta standardnak. Itt a tenyésztés szempontja a munkára való hajlam és a gyorsaság. Sajnos a két génállomány teljesen elkülönült, és a két vonal tenyésztői nem értékelik a másik munkáját. Természetesen a "fejlődés" nem állítható meg, de ez a tendencia veszélyezteti a fajta kialakításakor kitűzött célt. Sok olyan tenyésztő van, aki show-vonalú kutyákat tenyészt, de ezekkel a kutyákkal Field Trial-okon vesznek részt eredményesen, vadászatokra járnak, és csak megfelelő munkaadottságú kutyával tenyésztenek. A jövő továbbra is a "dual purpose" (szép típusú és jól dolgozó) labrador kell, hogy legyen. Angliában a Buccleuch kennel a mai napig is létezik és gyakorlatilag fenntartják a fajtát eredeti formájában (a Malmesbury család vette az első St. John's kutyákat és ezek utódaiból kerültek a Buccleuch kennelbe az első labradorok).


Az angol királynő, II. Erzsébet is tart és tenyészt labradorokat. Patrónusa az angol "Labrador Retriever Club"-nak. Birtokán, Sandingramban tartják minden évben a legrangosabb Field Trialt, amit ő is megnéz, és díjakat személyesen adja át a nyerteseknek. A Labrador Retriever Club (amelynek elnöke Wellington hercege, aki maga is tenyésztő) 2003. július első hétvégéjén ünnepi megemlékezést rendez a labrador 100 éves évfordulója alkalmából, a közép-angliai Belvoir kastélynál. Kiállításon kívül lesz working test (vaddal vagy apporttárggyal -dummyval való feladatok végrehajtása), a fajtával kapcsolatos előadások és egyéb programok.

 

Donáth ZoltánnéA labrador színe


Sokan nem tudják, hogy a labrador retriever eredeti színe a fekete. Egy-egy alomban születtek más színű kutyák, de ezeket a tenyésztésből kizárták. Az első törzskönyvezett sárga labrador "Ben of Hyde" Radclyffe ezredesé volt, és aki ismertté tette ezt a színváltozatot. A sárga szín népszerűsítésében és minőségi tenyésztésben Veronica Wormald nevét kell tisztelettel és csodálattal említeni. Ő az 1910-es évektől tenyésztett, az első alomja Ben of Hyde-tól származott. Knaight kennelnév alatt sok-sok sárga kettős célú (dual purpose) labradort tenyésztett, kiállításokra járt és Field Trialokon versenyzett. "Dual CH Knaight Banjo" neve örökre fennmarad a labrador történelemben (14 CC-t nyert és 40 Field Trial helyezése volt az 1940-es években). Mrs. Wormald még 90 éves korában is kutyázott. Egyébként a korai sárga labradorok színe sokkal sötétebb volt, mint jelenleg, amelyek között egyre több a világos krémszínű és nem megfelelő pigmentációval a szemeknél, szemhéjon és orrtükrön. Ez annak a következménye (s erre hazánk tipikus példa), hogy a sárga szín divatossá válásával a mennyiségi igény kielégítésére több generáción keresztül sárga-sárga párosításokat végeznek a küllemi jegyek, a megfelelő temperamentum figyelmen kívül hagyásával. Ezenkívül a sárga színű kutyák szőrminősége gyakran nem megfelelő - szinte selymes tapintású, sokszor hiányos az aljszőrzet. Pedig a szőrzet a labrador egyik legfontosabb ismérve, amelynek erős tapintásúnak kell lennie, az időjárással szemben és a vízben megfelelő védelmet kell nyújtania. Céltudatos és átgondolt tenyésztéssel természetesen gyönyörű pigmentű és szőrzetű sárga kutyákat láthatunk külföldön és néhány kennelben Magyarországon is. 

A harmadik színváltozat a csokoládé vagy barna szín. Ez a szín is kezdettől fogva előfordult az almokban, de tudatos tenyésztésükkel nem foglalkoztak megfelelő génállomány hiányában. A szín elterjedése az 1970-es évektől kezdődött, amikor csúcsminőségű fekete kutyák örökítették a csokoládé gént. A barna szín esetében még nehezebb a feladat, hogy a színnek ne essen áldozatul az egyed minősége. Megfelelő pigmentációjú és jó típusú csokoládé színű labrador olyan párosításból várható, ahol a barna egyedet egy korrekt típusú feketével párosítjuk, amelyik örökíti a csoki színt is. Egyébként a fekete domináns a sárga és a csokoládé színt hordozó génnel szemben. Egyetlen alomban mindhárom színű kiskutyák is születhetnek.


Labrador retriever betegségei 

A labrador retriever szembetegségei, amelyekre szűrni kell az egyedeket a következők: 

1. Katarakta (szürkehályog): Ez lehet szerzett is: sérülés vagy gyulladás következményeként. Örökletes formái között van olyan, ami nem rontja jelentősen a kutya látását, de másik fajtája teljes vaksághoz vezethet. 

2. PRA (progresszív retina atrófia): ez a szem ideghártyájának sorvadása, ami szintén látásromlást vagy vakságot okoz. 

3. RD (retina diszplázia): ez is a szem ideghártyáját érinti, és már 8 hetes korban műszeres vizsgálattal diagnosztizálható lenne. Sajnos Magyarországon kevés állatorvos rendelkezik ehhez szükséges szűrőfelszereléssel. Jelenleg csak néhány országban végeznek genetikai vizsgálatot, ami kimutatja, hogy egy egyed PRA hordozó. 

A könyök- és csípőizületi diszplázia a másik terület, ahol a szűréseket végzik. Összetett öröklés menete miatt két mentes egyednek is születhet diszpláziás utódja, de következetes, több generáción keresztül történő szűréssel és szelekcióval ezek száma és a betegség súlyossága is csökkenthető. Általánosságban a röntgen által diagnosztizált elváltozás a kutya életét, mozgását nem biztos, hogy befolyásolja. A tartási körülmények (a fiatal kutyánál a sok vagy fehérjedús táplálék miatti elhízás és/vagy megerőltető mozgatása, illetve a teljes mozgáshiány) ronthatja az állapotot, de emiatt egy mentes kutya nem válik diszpláziássá. Megállapítható, hogy olyan kutyáknál, amelyeknél több generáción keresztül nem végeztek diszpláziás szűréseket, nagyobb valószínűséggel lehetnek olyan beteg utódok, amelyek műtétre vagy tartós gyógyszeres kezelésre szorulnak.

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Naxax10

(Ajoqo87, 2019.05.15 07:30)

http://writeskills.ning.com/profiles/blogs/sildamek-order-safely-how-to-order-sildenafil-citrate-online http://crossroadshob.ning.com/profiles/blogs/oxytrol-oxybutynin-en-ligne-au-rabais-sans-ordonnance-forum http://divasunlimited.ning.com/profiles/blogs/farmacia-en-linea-donde-comprar-generico-fenazopiridina-de http://lydlabs.ning.com/profiles/blogs/c-mo-realizar-un-pedido-amore-36-tadalafil-de-forma-segura http://bygda.traktor.no/profiles/blogs/finasteride-1mg-en-ligne-moins-cher-rapide-acheter-du-finasteride http://borrowmyburrito.ning.com/profiles/blogs/donde-a-la-orden-cefaclor-sin-receta-en-internet http://fotoathena.ning.com/profiles/blogs/amiodarona-100-mg-comprar-en-una-farmacia-en-linea-fiable-espa-a http://digitalguerillas.ning.com/profiles/blogs/comprar-generico-calan-sr-verapamil-sin-receta-con-garantia http://millionairex3.ning.com/profiles/blogs/lithium-carbonate-300mg-en-ligne-baisse-prix-commander-sans http://digitalguerillas.ning.com/profiles/blogs/low-price-ribapak-100mg-order-online-how-to-buy-ribavirin-without http://newsmediaimages.ning.com/profiles/blogs/methylcobalamine-750-mg-sur-le-net-moins-cher-2019-acheter-du http://bygda.traktor.no/profiles/blogs/venlafaxina-75mg-como-comprar-envio-rapido-brasil

Iweza11

(Unogo77, 2019.05.15 07:18)

http://thecorner.ning.com/profiles/blogs/achat-securise-thyroxine-pas-cher-pharmacie-en-ligne-synthroid http://dctechnology.ning.com/profiles/blogs/digossina-0-25-mg-comprar-sin-receta-buen-precio-us-digoxin https://lesko.com/q2a/index.php?qa=47968&qa_1=securise-levothroid-levothyroxine-generique-levothyroxine http://lorealprofessionnelbest.ning.com/profiles/blogs/salbutamol-o-en-commander-commander-salbutamol-rapidement https://www.newworldtube.com/blogs/post/51332 http://neolatino.ning.com/profiles/blogs/progestogel-progesterone-100-mg-o-achat-tarif-progestogel-sans http://www.facecool.com/profiles/blogs/commander-en-ligne-desloratadine-5mg-bon-marche-rapide http://crossroadshob.ning.com/profiles/blogs/capecitabin-500mg-livraison-gratuit-baisse-prix-acheter http://vivafengshui.ning.com/profiles/blogs/flibanserin-como-puedo-comprar-sin-receta-en-l-nea-colombia http://redtuvir.net/profiles/blogs/ziprasidona-20-mg-comprar-gen-rico-pre-o-brasil http://newmediavault.ning.com/profiles/blogs/comprar-generico-clomipramina-sin-receta-env-o-libre-guatemala http://laugarnecaravans.ning.com/profiles/blogs/ofloxacine-100-mg-comprar-en-una-farmacia-online-recomendada-m http://caisu1.ning.com/profiles/blogs/online-apotheke-wo-sie-hydroxyzin-ohne-rezept-bitcoin-zahlung http://lorealprofessionnelbest.ning.com/profiles/blogs/clonex-livraison-gratuit-bon-marche-clonex-belgique-sans http://sfchsjournalism.ning.com/profiles/blogs/naltrexone-50mg-o-acheter-baisse-prix-revia-son-prix http://bygda.traktor.no/profiles/blogs/para-comprar-aciclovir-pago-visa-generico-del-aciclovir-en-espa-a http://crossroadshob.ning.com/profiles/blogs/cheap-ilosone-250mg-buy-online-ordering-ilosone-online-uk http://www.godry.co.uk/profiles/blogs/site-fiable-achat-retin-a-cream-tretinoin-achat-de-retin-a-cream http://europe-ecologie-aube.ning.com/profiles/blogs/como-puedo-comprar-presomen-0-625mg-sin-receta-en-l-nea-venezuela http://divasunlimited.ning.com/profiles/blogs/nevirapin-viramune-200-mg-dringend-kaufen-viramune-kaufen-und-mit http://www.facecool.com/profiles/blogs/meilleur-site-commander-ribavirine-200mg-ribavirine-prix-bas http://augasthya-plus.ning.com/profiles/blogs/donde-a-la-orden-fexofenadina-180-mg-sin-receta-entrega-r-pida http://whazzup-u.com/profiles/blogs/generique-terazosine-2mg-acheter-achat-terazosine-1-en-ligne http://tnfdjs.ning.com/profiles/blogs/online-apotheke-wo-generika-indinavir-sulfate-400-mg-ohne http://whazzup-u.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-trimetoprima-sin-receta-con-1 http://playit4ward-sanantonio.ning.com/profiles/blogs/dydrogesterone-10mg-comprar-en-farmacia-en-linea-segura-per http://borrowmyburrito.ning.com/profiles/blogs/urispas-flavoxate-comprar-sin-receta-por-internet http://conniesdance.ning.com/profiles/blogs/minocyclina-100-mg-donde-comprar-sin-receta-r-pido-honduras

Acimo61

(Urisu63, 2019.05.14 16:38)

http://foodtube.net/profiles/blogs/discount-azithromycin-250mg-order-online-where-can-i-purchase
http://smssaff.sagada.org/profiles/blogs/augmentin-750mg-kann-ich-ohne-verschreibung-dringend-versand
http://manchestercomixcollective.ning.com/profiles/blogs/donde-a-la-orden-arcoxia-etoricoxib-sin-receta-al-mejor-precio
http://borrowmyburrito.ning.com/profiles/blogs/o-acheter-du-dalic-domperidone-en-ligne-baisse-prix-2019-acheter
http://vocal-buzz.ning.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-doxiciclina-sin-receta-pago
https://www.nettingchat.com/blogs/post/68386
http://www.godry.co.uk/profiles/blogs/buy-nasacort-aq-4mg-online-can-i-order-triamcinolone-in-verified
http://bygda.traktor.no/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-cymbalta-sin-receta-ahora-andorra
http://bygda.traktor.no/profiles/blogs/d-nde-comprar-dapsone-sin-receta-de-forma-segura-estados-unidos
http://sallieanncooks.ning.com/profiles/blogs/apicalis-tadalafil-generique-en-ligne-commander-sans-ordonnance
http://isladepascua.ning.com/profiles/blogs/xpandyl-20mg-bon-prix-et-livraison-discrete-tadalafil-en
http://millionairex3.ning.com/profiles/blogs/donde-a-la-orden-dynamico-sildenafil-citrate-buen-precio-ecuador
http://bigtombolo.ning.com/profiles/blogs/melatonin-comprar-online-m-xico-mejor-generico-de-melatonin
http://luvisart.ning.com/profiles/blogs/erotid-puedo-comprar-fiable-panam
http://www.facecool.com/profiles/blogs/cefdinir-comprar-fiable-venezuela

Ikuvu56

(Urejo11, 2019.05.14 16:27)

http://neolatino.ning.com/profiles/blogs/emposil-sildenafil-citrate-150-mg-moins-cher-acheter-emposil-50
http://vivafengshui.ning.com/profiles/blogs/clomipramine-hcl-50mg-acheter-anafranil-commande-en-ligne
http://www.godry.co.uk/profiles/blogs/para-comprar-generico-espimax-100mg-env-o-urgente-dominicana
http://brooklynne.net/profiles/blogs/ropinirol-donde-comprar-por-internet-costa-rica
http://property.ning.com/profiles/blogs/achat-de-erythromycine-generique-en-ligne-moins-cher-site-fiable
http://laugarnecaravans.ning.com/profiles/blogs/bruxicam-piroxicam-sur-internet-acheter-sans-ordonnance-achat-de
http://isladepascua.ning.com/profiles/blogs/achat-en-ligne-advair-diskus-salmeterol-fluticasone-bon-marche
http://playit4ward-sanantonio.ning.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-vibramycin-doxycycline-100-mg-r
http://thecorner.ning.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-azulfidine-sulfasalazine-de-forma
http://stoopball.ning.com/profiles/blogs/zoberto-diskus-0-5-0-05-mg-bon-prix-2019-zoberto-diskus-comprimes
http://mehfeel.net/mehfeel/blogs/post/90959
http://laugarnecaravans.ning.com/profiles/blogs/farmacia-en-linea-donde-comprar-generico-sildenafilo-y-dapoxeti-1
http://mcspartners.ning.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-ofloxacino-300mg-env-o-libre-chile
http://summerschooldns.ning.com/profiles/blogs/simvastatina-5mg-puedo-comprar-buen-precio-us
http://www.myslimfix.com/profiles/blogs/donde-a-la-orden-artose-sin-receta-con-visa-espa-a
http://newmediavault.ning.com/profiles/blogs/commander-vrai-zyad-20mg-tadalafil-10-forum-achat
http://flutes.ning.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-acyclovir-sin-receta-de-calidad
http://movsam.ning.com/profiles/blogs/phenazopyridine-200mg-en-ligne-bas-prix-commander-avec-visa
http://divasunlimited.ning.com/profiles/blogs/famciclovir-comprar-en-farmacia-en-linea-con-entrega-r-pida
http://ggwadvice.com//index.php?qa=68683&qa_1=leflunomide-onde-comprar-confianza-comprar-arava-mulheres
http://network-marketing.ning.com/profiles/blogs/salbutamol-comprar-en-farmacia-en-linea-segura-estados-unidos
https://www.mysocialpeople.com/blogs/2147/20492/comprar-agitafil-tadalafil-20mg-generico-com-garantia-brasil-t
http://newmediavault.ning.com/profiles/blogs/o-commander-cefadroxil-500mg-generique-en-ligne-au-rabais-je-veux
http://borrowmyburrito.ning.com/profiles/blogs/generisches-fuzocim-alfuzosin-10-mg-jetzt-ohne-rezept-kaufen
http://sfchsjournalism.ning.com/profiles/blogs/zydafil-tadalafil-en-ligne-moins-cher-achat-paiement-mastercard
http://vivafengshui.ning.com/profiles/blogs/pioglitazone-30-mg-comprar-en-una-farmacia-online-con-env-o
https://madbuddy.club/blogs/post/40018
http://digitalguerillas.ning.com/profiles/blogs/comprar-tiotropio-tiova-gen-rico-pre-o-na-internet-brasil

Osipo51

(Fuliq50, 2019.05.14 01:37)

http://manchestercomixcollective.ning.com/profiles/blogs/bon-plan-achat-chlorambucil-2mg-vente-leukeran-generique-belgique
http://whazzup-u.com/profiles/blogs/cheap-sincrosa-50-mg-buy-online-how-can-i-order-acarbose-fast
http://fotoathena.ning.com/profiles/blogs/c-mo-realizar-un-pedido-aldactone-urgente-chile-comprar
http://153.126.169.73/GaijinConcierge/index.php?qa=35612&qa_1=naltrexone-principat-dandorra-naltrexone
http://bioimagingcore.be/q2a/67328/apcalis-tadalafil-ligne-bon-prix-achat-securise-prix-apcalis
http://dmoney.ru/61343/esparfloxacino-comprar-receta-urgente-estado-asociado-puerto
http://www.prds66.fr/profiles/blogs/lincomycin-500mg-comprar-en-una-farmacia-en-linea-certificada
http://weebattledotcom.ning.com/profiles/blogs/onde-comprar-avanafilo-en-internet-estados-unidos
http://libertyattendancecenter1969.ning.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-generico-pharmaclofen-25mg-pago
http://network-marketing.ning.com/profiles/blogs/donde-a-la-orden-avodart-0-5mg-sin-receta-con-garantia-per
http://thehiphophub.ning.com/profiles/blogs/achat-discrete-trorix-8mg-bas-prix-2019-achat-trorix-discret
http://whazzup-u.com/profiles/blogs/domperidone-10-mg-pharmacie-commander-en-ligne-2019-motilium-pas
http://newsmediaimages.ning.com/profiles/blogs/ranitidine-livraison-rapide-moins-cher-comprim-ranitidine
http://newsmediaimages.ning.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-periactin-cyproheptadine-env-o
http://writeskills.ning.com/profiles/blogs/erythromycine-250-mg-en-ligne-bon-prix-commander-avec-visa
http://recampus.ning.com/profiles/blogs/donde-para-ordenar-phexin-cephalexin-750mg-sin-receta-de
http://dctechnology.ning.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-generico-temovate-clobetasol-sin
http://i-m-a-d-e.org/qa/20196/comprar-generico-segura-estados-unidos-golmal-espa%26%23241-online
http://bygda.traktor.no/profiles/blogs/comprar-generico-felodipina-2-5mg-sin-receta-al-mejor-precio
http://www.prds66.fr/profiles/blogs/imitrex-25mg-donde-comprar-online-bolivia
http://movsam.ning.com/profiles/blogs/vardenafil-20-mg-en-ligne-bas-prix-commander-site-fiable
http://neolatino.ning.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-loxapina-25mg-sin-receta-con
http://vocal-buzz.ning.com/profiles/blogs/c-mo-realizar-un-pedido-viramune-nevirapine-200-mg-sin-receta

Upone77

(Uhago18, 2019.05.14 01:29)

http://borrowmyburrito.ning.com/profiles/blogs/olvion-baisse-prix-en-ligne-rapide-achat-olvion-en-suisse http://brooklynne.net/profiles/blogs/farmacia-en-linea-donde-comprar-sofosbuvir-400mg-al-mejor-precio http://higgs-tours.ning.com/profiles/blogs/farmacia-en-linea-donde-comprar-hidroxizina-25-mg-r-pido-rep http://whazzup-u.com/profiles/blogs/donde-a-la-orden-ovysmen-norethindrone-acetate-sin-receta-online http://tnfdjs.ning.com/profiles/blogs/donaton-como-comprar-en-l-nea-m-xico http://millionairex3.ning.com/profiles/blogs/arabloc-leflunomide-10-mg-como-comprar-en-farmacia-online-ecuador http://newmediavault.ning.com/profiles/blogs/purchase-cheap-calcijex-0-25mg-how-can-i-order-calcitriol-in http://vocal-buzz.ning.com/profiles/blogs/fenofibrat-online-kaufen-schweiz-fenofibrat-bestellen-wo http://newyorkundergroundradio.ning.com/profiles/blogs/tadonis-tadalafil-20mg-o-achat-pharmacie-tadonis-france http://mcspartners.ning.com/profiles/blogs/ciavor-bon-marche-et-livraison-gratuit-acheter-ciavor-online http://hageriderma.com/qtoa/index.php?qa=223319&qa_1=purchase-refeel-40-mg-buy-refeel-uk http://writeskills.ning.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-generico-clomifeno-sin-receta-pago http://borrowmyburrito.ning.com/profiles/blogs/atenolol-100mg-pharmacie-atenolol-tenormin-50mg-online http://whozwholive.ning.com/profiles/blogs/borophen-clindamycin-150-mg-como-puedo-comprar-en-l-nea http://newmediavault.ning.com/profiles/blogs/peut-on-acheter-prescofil-25mg-sildenafil-citrate-pas-cher-forum http://www.myslimfix.com/profiles/blogs/low-price-amaryl-4-mg-buy-online-where-to-order-glimepiride-in http://laugarnecaravans.ning.com/profiles/blogs/diserec-sildenafil-citrate-o-achat-bon-prix-acheter-du-sildenafil http://vocal-buzz.ning.com/profiles/blogs/trihexyphenidyle-2mg-livraison-gratuit-bon-marche http://neolatino.ning.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-tebeana-terbinafine-con-garantia

Evese76

(Fatih14, 2019.05.13 00:39)

http://caisu1.ning.com/profiles/blogs/achat-discrete-bupropione-bupropion-150mg-pas-cher-site-francais
http://wu-world.com/profiles/blogs/carvedilol-3-12-mg-livraison-72h-baisse-prix-carvedilol-suisse
http://lydlabs.ning.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-generico-ropinirolum-0-25-mg-con
http://tnfdjs.ning.com/profiles/blogs/commander-pilule-en-ligne-hydrochlorothiazide-5-mg-microzide-pour
http://www.godry.co.uk/profiles/blogs/meilleur-site-pour-acheter-ceftin-cefuroxime-500mg-generique-du
http://bygda.traktor.no/profiles/blogs/dutasteride-0-5mg-livraison-discrete-baisse-prix-avodart-le
http://property.ning.com/profiles/blogs/order-karvedil-12-5mg-which-pharmacy-sells-karvedil-cheapest
http://caisu1.ning.com/profiles/blogs/ketoconazol-donde-comprar-sin-receta-al-mejor-precio-per
http://www.onfeetnation.com/profiles/blogs/puedo-comprar-azatioprina-sin-receta-en-l-nea-comprar-imuran
http://borrowmyburrito.ning.com/profiles/blogs/wellbutrin-sr-bupropion-150-mg-donde-puedo-comprar-con-seguridad
http://crossroadshob.ning.com/profiles/blogs/amiodaron-100-mg-kaufen-schnell
http://whozwholive.ning.com/profiles/blogs/aristocort-4mg-o-acheter-en-ligne-triamcinolone-pas-cher-tarifs
http://playit4ward-sanantonio.ning.com/profiles/blogs/teofilina-comprar-en-una-farmacia-online-con-seguridad-m-xico
http://europe-ecologie-aube.ning.com/profiles/blogs/decdan-dexamethason-en-ligne-baisse-prix-acheter-rapide-acheter

Xevaf02

(Opuvu83, 2019.05.13 00:27)

http://ssbsavannah.ning.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-generico-venlafaxina-75-mg-sin-1
http://millionairex3.ning.com/profiles/blogs/comprar-carvedilol-6-25-mg-gen-rico-forma-segura-brasil-quiero
http://shamrockballerz.ning.com/profiles/blogs/wie-kann-ich-xenalon-spironolacton-100mg-schnell-kaufen
http://ssbsavannah.ning.com/profiles/blogs/comprar-retin-a-gel-tretinoin-0-025-mg-gen-rico-sem-receita
http://techwarriorteam.ning.com/profiles/blogs/donepezil-5-mg-acheter-donepezil-ou-commander-forum
http://mcdonaldauto.ning.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-driptane-oxybutynin-2-5-mg-sin
http://www.facecool.com/profiles/blogs/wo-kann-man-billigere-indapamid-1-5-mg-kaufen
http://www.myslimfix.com/profiles/blogs/pawar-tadalafil-20-mg-o-en-acheter-tadalafil-homme-pas-cher
http://bygda.traktor.no/profiles/blogs/buy-xpandyl-20mg-can-i-buy-tadalafil-guaranteed-shipping
http://facebookhitlist.com/profiles/blogs/retin-a-cream-tretinoin-donde-comprar-de-calidad-espa-a-comprar
http://conniesdance.ning.com/profiles/blogs/indapamide-1-5mg-en-ligne-baisse-prix-commander-livraison
http://vaal-online.co.za/blogs/post/34404
https://www.newworldtube.com/blogs/post/53592
http://manchestercomixcollective.ning.com/profiles/blogs/commander-du-flutamide-250-mg-eulexin-prix-au-luxembourg
http://shamrockballerz.ning.com/profiles/blogs/meilleur-site-achat-verapamil-hcl-40mg-livraison-discrete-forum

Humiv86

(Radez00, 2019.05.12 04:34)

http://thehiphophub.ning.com/profiles/blogs/achat-discrete-avomine-pas-cher-2019-promethazine-en-ligne-suisse
http://thecorner.ning.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-generico-trazodona-mas-barato
http://digitalguerillas.ning.com/profiles/blogs/hyzaar-losartan-hydrochlorothiazid-wie-man-ohne-rezept-kaufen
http://www.myslimfix.com/profiles/blogs/acheter-pilule-clozapine-25mg-generique-baisse-prix-rapide-peut
http://libertyattendancecenter1969.ning.com/profiles/blogs/achat-de-en-ligne-thyroxine-25mg-securise-acheter-synthroid-en
http://whazzup-u.com/profiles/blogs/low-price-snafi-10mg-order-online-how-to-buy-tadalafil-in
http://www.facecool.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-acido-ursodesoxicolico-150-mg-env-o
http://recampus.ning.com/profiles/blogs/adcirca-tadalafil-20mg-generique-sur-le-net-acheter-2019-adcirca
http://libertyattendancecenter1969.ning.com/profiles/blogs/hydrochlorothiazide-25-mg-bon-prix-sur-le-net-o-acheter-du
http://newyorkundergroundradio.ning.com/profiles/blogs/comprar-generico-salmeterol-0-025mg-de-confianza-panam-comprar
http://vaal-online.co.za/blogs/post/34971
http://luvisart.ning.com/profiles/blogs/revia-naltrexone-50mg-donde-puedo-comprar-de-forma-segura-ecuador
http://korsika.ning.com/profiles/blogs/online-apotheke-wo-sie-acetalgin-ohne-rezept-mit-visa-kaufen-k
http://wu-world.com/profiles/blogs/rhinocort-budesonide-0-1-mg-puedo-comprar-ahora-costa-rica

Ozeki03

(Duwir08, 2019.05.12 04:18)

http://korsika.ning.com/profiles/blogs/como-fa-o-pra-comprar-ciclofosfamida-cytoxan-50-mg-sem-receita http://sallieanncooks.ning.com/profiles/blogs/se-puede-comprar-nifedipino-30mg-sin-receta-entrega-r-pida http://www.facecool.com/profiles/blogs/cialysin-tadalafil-20-mg-pharmacie-sur-le-net-site-fiable-acheter http://divasunlimited.ning.com/profiles/blogs/spironolactone-en-ligne-bas-prix-commander-securise-forum-prix-du http://caisu1.ning.com/profiles/blogs/quel-site-pour-acheter-du-chloroquine-acheter-du-aralen-dans-une http://www.onfeetnation.com/profiles/blogs/farmacia-en-linea-donde-comprar-dapoxetina-al-mejor-precio-chile http://newyorkundergroundradio.ning.com/profiles/blogs/farmacia-en-linea-donde-comprar-cyproheptadina-sin-receta-de http://tnfdjs.ning.com/profiles/blogs/como-fa-o-para-comprar-gen-rico-t-fil-on-line-brasil http://europe-ecologie-aube.ning.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-zestoretic-hydrochlorothiazide-and http://newmediavault.ning.com/profiles/blogs/farmacia-en-linea-donde-comprar-capecitabina-sin-receta-ahora http://thehiphophub.ning.com/profiles/blogs/discount-felodipino-5mg-buy-online-where-can-i-buy-felodipine http://bygda.traktor.no/profiles/blogs/sildenafil-symphar-comprar-fiable-estados-unidos-comprar-suhagra

Jasam63

(Cavav60, 2019.05.11 09:05)

http://bit.ly/2DOqj79 http://bit.ly/2DX8bYS http://bit.ly/2DVdI1S http://bit.ly/2DQDXqg http://bit.ly/2PPWpUV http://bit.ly/2DOjMJF http://tinyurl.com/y3uea56d http://tinyurl.com/y6rzpej4 http://bit.ly/2DTJLz8 http://bit.ly/2DUMcld http://bit.ly/2HgTkJJ http://bit.ly/2YhezBX http://bit.ly/2Y5wAD8 http://tinyurl.com/y5dpwbk7 http://tinyurl.com/y5ag7edg http://bit.ly/2DSkpC0 http://bit.ly/2YbCnHi http://tinyurl.com/y2rvl8f9 http://bit.ly/2DWydLH http://bit.ly/2H9H5ye

Napuq66

(Awasu46, 2019.05.11 08:55)

http://bit.ly/2Y93IKf
http://bit.ly/2Yheq1n
http://bit.ly/2H2mSdP
http://bit.ly/2DUVzRN
http://tinyurl.com/y4vg3k9u
http://bit.ly/2DSoJBe
http://bit.ly/2J57XTw
http://bit.ly/2Yb1euH
http://tinyurl.com/yxjmmbu9
http://bit.ly/2DVoTaT
http://tinyurl.com/y4g9pjgo
http://bit.ly/2PTfw0o
http://bit.ly/2H9HjW6
http://bit.ly/2YcGtPg
http://bit.ly/2Ye5HwN
http://bit.ly/2H14PVk
http://bit.ly/2YbCXVu
http://bit.ly/2DX7kYa
http://bit.ly/2H7uADD
http://tinyurl.com/y4q6ugwv
http://bit.ly/2DUWh1p
http://bit.ly/2Yay4vR
http://bit.ly/2DUVNZ9
http://bit.ly/2H6bVI1
http://bit.ly/2YePRCi
http://bit.ly/2J6n9jq

Dihor79

(Heteg85, 2019.05.10 10:54)

http://bit.ly/2PPWFmR http://bit.ly/2H7t30f http://bit.ly/2DRDZhO http://bit.ly/2DTJL26 http://bit.ly/2Yf5EAV http://bit.ly/2H8ANij http://bit.ly/2DOqfUX http://bit.ly/2DUWh1p http://tinyurl.com/y2wm8k9k http://bit.ly/2DWy8Yp http://bit.ly/2DTMSai http://bit.ly/2H4vZe4 http://bit.ly/2J5S92P http://bit.ly/2Ye1p8u http://bit.ly/2DSdSXQ http://bit.ly/2DTIQ1E http://bit.ly/2DQDZyo http://bit.ly/2DTo2aT http://bit.ly/2J5725w http://bit.ly/2DSdI2G http://bit.ly/2Y9ANWh http://tinyurl.com/y3dcvrn4 http://bit.ly/2DSp46Y http://bit.ly/2DOjwKH http://tinyurl.com/y6kqvhtg http://tinyurl.com/y333edtg

Pojux69

(Ihaya71, 2019.05.09 22:26)

http://bit.ly/2H3guDe
http://bit.ly/2J86CLB
http://bit.ly/2DSgeWM
http://bit.ly/2DUts5v
http://bit.ly/2YhcYvX
http://bit.ly/2DX70Zs
http://bit.ly/2J6BdJv
http://bit.ly/2DUMeJR
http://tinyurl.com/y63uu9md
http://bit.ly/2H3fVt6
http://bit.ly/2DTJdJA
http://tinyurl.com/yxgodp4v
http://bit.ly/2J4CrVJ
http://bit.ly/2DOnqDl
http://bit.ly/2YhdWIB
http://bit.ly/2DQEHvy

Mixap73

(Ayobu25, 2019.05.09 22:18)

http://bit.ly/2DV5Cq9
http://bit.ly/2H2GNcx
http://tinyurl.com/y6kqvhtg
http://bit.ly/2H3g53G
http://bit.ly/2J7AxUc
http://bit.ly/2Y936Er
http://bit.ly/2H6WIXe
http://bit.ly/2J7ACqY
http://bit.ly/2DTSdyy
http://bit.ly/2Yf5J7H
http://bit.ly/2DV6jzL
http://bit.ly/2Ye1xou
http://bit.ly/2Yf6wWd
http://bit.ly/2DX7bUC
http://bit.ly/2DTkmpB
http://bit.ly/2PUcTev
http://tinyurl.com/y2aqp7et
http://bit.ly/2H8B7xx
http://bit.ly/2DSdIzI
http://bit.ly/2DTz9ka
http://bit.ly/2J5SpPl

Zaxig66

(Vobew66, 2019.05.09 09:09)

http://tinyurl.com/y4llk7eq http://tinyurl.com/y4m4he9b http://bit.ly/2DS9yI6 http://bit.ly/2PT3svP http://bit.ly/2H46CZT http://bit.ly/2DUXshl http://bit.ly/2YbgxUi http://bit.ly/2PTffuo http://bit.ly/2DUMl8f http://bit.ly/2H1CgHd http://tinyurl.com/yyl6grwa http://bit.ly/2DTZRZQ http://bit.ly/2Y7pluc http://bit.ly/2H7t30f http://bit.ly/2DOqcIL http://bit.ly/2DVqkGj http://bit.ly/2DTJTi6 http://bit.ly/2H0sDZu http://bit.ly/2DVpdX9 http://bit.ly/2DX8h2G http://tinyurl.com/yyff9nnr http://bit.ly/2Yf6opH http://bit.ly/2H9SsXg http://bit.ly/2DTo2rp http://bit.ly/2H2nLTH

Yewuz02

(Ageve98, 2019.05.09 08:59)

http://tinyurl.com/y44d6fu9 http://bit.ly/2Y5wDii http://bit.ly/2DTlOrL http://bit.ly/2DTJJHw http://bit.ly/2YcGhzw http://tinyurl.com/y36twnqq http://bit.ly/2YcSLHC http://bit.ly/2J5SDWH http://tinyurl.com/y6sqelyh http://bit.ly/2DVqj5d http://bit.ly/2YcALx6 http://bit.ly/2DUMf0n http://bit.ly/2DVp8Tl http://bit.ly/2DUMcld http://bit.ly/2Y92EWL http://bit.ly/2DUMeJR http://bit.ly/2Y84qHy http://bit.ly/2H169rg http://bit.ly/2J6ez4d http://bit.ly/2DOq8sv http://bit.ly/2H9Hm4e http://bit.ly/2H3ue0x http://bit.ly/2DOqgbt http://bit.ly/2YePCqS http://bit.ly/2H3tbO9

Quqec46

(Bujut76, 2019.05.08 20:33)

http://tinyurl.com/yxgodp4v
http://bit.ly/2J8gNQz
http://tinyurl.com/y59nj8tk
http://bit.ly/2YczYfC
http://bit.ly/2DTzdQW
http://bit.ly/2DVjErE
http://bit.ly/2DUMgkX
http://bit.ly/2J4CrVJ
http://tinyurl.com/yyrcpx6a
http://bit.ly/2H2GMFv
http://bit.ly/2PPSPtO
http://bit.ly/2DUVCNt
http://bit.ly/2DTJ74G
http://bit.ly/2PQ5o8t
http://bit.ly/2H9Htga
http://bit.ly/2Yf6de1
http://bit.ly/2YbCnHi
http://bit.ly/2Yf5KbL
http://bit.ly/2DTJDzE
http://bit.ly/2YaxE8L
http://bit.ly/2PTxorR
http://bit.ly/2DRDWTa
http://tinyurl.com/yxwvbzc9
http://tinyurl.com/y6xxr97w
http://bit.ly/2DWy8Yp
http://bit.ly/2PQHvxp

Ivoqa69

(Putas71, 2019.05.08 20:24)

http://bit.ly/2J6mYog
http://bit.ly/2DTJTP8
http://bit.ly/2H1GfUm
http://bit.ly/2H2w8yG
http://tinyurl.com/y3dggz78
http://bit.ly/2DTlBVv
http://bit.ly/2DVqttl
http://tinyurl.com/y3n3uhy4
http://tinyurl.com/y5vruehl
http://bit.ly/2H2ojJf
http://bit.ly/2PQHB8f
http://tinyurl.com/y5j25eu6
http://bit.ly/2PT3Vhz
http://bit.ly/2H3HUsv
http://bit.ly/2DX6SsW
http://bit.ly/2DPMIRh
http://tinyurl.com/y2nkdcvc
http://tinyurl.com/yxdruh4m

Wonir76

(Dipog41, 2019.05.08 07:31)

http://bit.ly/2J572Cy http://bit.ly/2H2FUAJ http://bit.ly/2H47pKl http://tinyurl.com/y3crd37g http://bit.ly/2Ye28qe http://bit.ly/2H47fTf http://bit.ly/2DSkpC0 http://bit.ly/2YgDjdB http://bit.ly/2H9H5ye http://bit.ly/2YdaqPs http://bit.ly/2Ye5IRn http://bit.ly/2DQE0lW http://bit.ly/2DUMhW3 http://bit.ly/2YcGoeq http://bit.ly/2DX7jU6 http://bit.ly/2DUXp59 http://bit.ly/2DSdhp4 http://bit.ly/2H6VHOO http://tinyurl.com/yxmlr4zl http://bit.ly/2H2sAwn http://bit.ly/2H6cEsJ http://bit.ly/2DSgeWM http://bit.ly/2H3cORW


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7

Következő »