Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Az angol bulldog

2011.06.16

 

Az angol bulldog természete

A bulldog – különösen a kölykök – nagy bohóc lehet. Tipikus mosollyal az arcán folyton valami rosszaságon töri a fejét, főleg ha úgy látja, hogy a gazdi örömét leli a mutatványaiban. De a bohóckodás ne tévesszen meg senkit. Ha a helyzet úgy kívánja, bármi áron megvédi a szeretteit.

 

A bulldog nagyon gyengéd
és türelmes a gyerekekkel.

Egy igazi családcentrikus kutya

A bulldog tipikusan társasági kutya, ezért nem nagyon kedveli, ha hosszú időre egyedül kell maradnia. Sokkal jobban szereti, ha a gazdi közelében heverészhet a padlón, vagy a kanapén. Egy szerető, hűséges kutya, aki minden alkalommal fenékriszálással fogad, nem számít, hogy 5 órája mentél el, vagy akár 5 perce.
A bulldog egy igazi családi kutya és annak ellenére, hogy egy zömök, ügyetlen kutya, a gyerekekkel kifejezetten gyengéd és türelmes.

Tanítás és engedelmesség


A rossz híre ellenére nagyon jól tanítható,
csak meg kell találni, hogy mi motiválja.

Az a hír járja a fajtáról, hogy nagyon nehezen taníthatóak. Ez általában csak akkor igaz, ha a túl durva és szigorú nevelési módot alkalmazunk. A bulldognak nagyon fejlett igazságérzete van, ha magáról van szó. Amint úgy érzi, hogy nem fair az, amit teszünk vele, behúzza a féket és az ellentétét teszi annak, amit akarunk. Ha együttműködésre akarod bírni, akkor találd meg, hogy mi motiválja (jutalomfalat, játék, dícséret) és egy kezesbárány válik belőle. Ezt bizonyítja az is, hogy már sok bulldog bizonyított engedelmességi vizsgákon, agilityn és más kutyás sportokban.
Az egyetlen hátránya, hogy nem mindig egyezik az ő elképzelése a gazdiéval. Nagyon csökönyös, csak akkor tesz meg valamit, ha ő is szeretné. Márpedig a bulldog nagyonis tudja, hogy mit szeret – a kényelmet, a napon heverészni, enni, játszani. A számára értelmetlen gyakorlatok ismételgetése nem mindig szerepel a listán. Tehát a jó bulldog tulajdonosnak meg kell tanulnia, hogy mivel tudja együtműködésre ösztönözni.

TÉVHIT: A bulldogok veszélyesek a haszonállatokra


Nyugodt, és kiegyensúlyozott, jobban
érdeklia játék, mint a civakodás.

Ez a mítosz abból származik, hogy az ősi bulldogok munkája a bikák és más nagyobb állatok harképtelenné tétele volt, ám mára már nagyonis messze esett az alma a fájától. A mai bulldogok többsége egész életében nem is lát bikát, vagy ha mégis, akkor fogalma sem lenne, hogy mit kezdjen vele. Ez nem azt jelenti, hogy ha egy bika megtámadná a szeretett gazdit, akkor elutasítaná a kihívást. Ebben a kűzdelemben viszont mindenképp a kutya húzná a rövidebbet, mert a testfelépítése és adottságai már jócskán eltérnek a harcos őseitől, ezért mindenképp kerüljük el, hogy ilyen szituációban találja magát.

TÉVHIT: Nehezen jön ki más kutyákkal

Ez a tévhit is a múlt kísértete, ami az egykori harci kutya mivoltából ered. A mai bulldog végtelenül nyugodt és kiegyensúlyozott személyiségű, jobban érdekli a játék, mint a civakodás. A testalkatuk és a hihetelen fizikai erejük miatt másképp játszik, mint a legtöbb kutya és ez okozhat köztük nézetletérést. Nagyon ritkán kezdeményez harcot, de ha provokálják, akkor felveszi a kesztyűt.

 

Hőguta. Csak óvatosan a melegben!


Hőguta. Csak óvatosan a melegben!

A bulldog egészségére az egyik legnagyobb veszélyt a hőguta jelenti. Az igaz, hogy a meleg minden kutya számára veszélyes, de a bulldog bírja a legkevésbé a meleget. A kutyák fő testhőmérséklet szabályzó módszere a lihegés, ezért a rövid orrú fajták – mint amilyen a bulldog is – roszabb helyzetben vannak társaiknál. Ezt a helyzetet még rontja az is, hogy sokuknak nagyon szűk a légcsöve, vagy az orrlyuka, emellett a torkuk különleges alakja is nehézzé teheti a légzést, nem is beszélve a robosztus alkatukról. A hőguta sajnos az esetek nagy részében a kutya elvesztésével végződik.

 
Szerencsére jellemző tünetei vannak, ha a kutya sznved a melegtől: Bágyadtság, apátia, száraz sápadt íny, vöröses-lila vagy kékes nyelv, egyenetlen légzés, fátyolos tekintet, hányás. Súlyos esetekben ezekhez társulhatnak még görcsös rohamok és eszméletvesztés.
Ha ezeket a tüneteket észleled, azonnal vidd árnyékba a kutyát és tegyél a fejére hidegvizes ruhát. Ha lehetséges, állítsd egy kád hideg vízbe, vagy jéggel hűtsd a testét. Adj inni hideg vizet a kutyának, de ne erőltesd, ha nem kéri. Még az is hazsnos lehet, ha egy kis citromlét csorgatunk le a torkán. Ha a kutyuson a hőguta tüneteit észleled, azonnal vidd el az állatorvoshoz, ilyenkor minden perc számít!
Ahhoz, hogy a tüneteket könnyen észlelhesd, fontos, hogy tisztában legyél azzal, hogy milyen a kutyád, amikor egészséges. Tudnod kell, hogy mi a normális testhőmérséklete, milyen színű az ínye, hogy viselkedik, amikor boldog és egészséges. Ez nagyon jól jön, ha a bulldog megbetegszik, így az állatorvosnak könnyen el tudjuk majd mondani, hogy mik azok a tünetek, amiket nem produkál, amikor egészséges, ezzel megkönnyítve a gyor és pontos diagnózist.
Most, hogy már tudod mit kell tenni, amikor hőgutát kap, lássuk, hogy mit kell tenni a megelőzés érdekében.
Meleg napokon mindig legyen árnyékban. Ha 30 fok felett van a napi hőmérséklet, csak sötétben sétáltasd. Ne erőltesd túl, figyeld, hogy mennyire fárad. Ne vidd magaddal sehova a melegben, hacsak nem feltétlenül szükséges. Ne hagyd meleg helyen, például a kocsiban, még akkor sem, ha úgy tűnik, hogy jó idő van. Mindig legyen friss víz a táljában.
A bulldogok nagyon szeretnek játszani, de sajnos nem tudják, hogy mikor kell egy kis szünetet tartani. Mindig figyeld játék közben és ha szükséges, akkor vess véget a mókának és vidd árnyékba, hogy pihenjen.Tünetek

Tünetek és kezelés

Szerencsére jellemző tünetei vannak, ha a kutya szenved a melegtől:
Bágyadtság, apátia, száraz és sápadt íny, vöröses-lila vagy kékes nyelv, egyenetlen légzés, fátyolos tekintet, hányás. Súlyos esetekben ezekhez társulhatnak még görcsös rohamok és eszméletvesztés.
Ha ezeket a tüneteket észleled, azonnal vidd árnyékba a kutyát és tegyél a fejére hidegvizes ruhát. Ha lehetséges, állítsd egy kád hideg vízbe, vagy jéggel hűtsd a testét. Adj inni neki, de ne erőltesd, ha nem kéri. Még az is hazsnos lehet, ha egy kis citromlét csorgatunk le a torkán. Ha a kutyuson a hőguta tüneteit észleled, azonnal vidd el az állatorvoshoz, ilyenkor minden perc számít!

Ahhoz, hogy a tüneteket könnyen észlelhesd, fontos, hogy tisztában legyél azzal, hogy milyen a kutyád, amikor egészséges. Tudnod kell, hogy mi a normális testhőmérséklete, milyen színű az ínye, hogy viselkedik, amikor boldog és egészséges. Ez nagyon jól jön, ha a bulldog megbetegszik, így az állatorvosnak könnyen el tudjuk majd mondani, hogy mik azok a tünetek, amiket nem produkál, amikor egészséges, ezzel megkönnyítve a gyors és pontos diagnózist.

Megelőzés

Most, hogy már tudod mit kell tenni, amikor hőgutát kap, lássuk, hogy mit kell tenni a megelőzés érdekében.
Meleg napokon mindig legyen árnyékban. Ha 30 fok felett van a napi hőmérséklet, csak sötétben sétáltasd. Ne erőltesd túl, figyeld, hogy mennyire fárad. Ne vidd magaddal sehova a melegben, hacsak nem feltétlenül szükséges. Ne hagyd meleg helyen, például a kocsiban, még akkor sem, ha úgy tűnik, hogy jó idő van. Mindig legyen friss víz a táljában.
A bulldogok nagyon szeretnek játszani, de sajnos nem tudják, hogy mikor kell egy kis szünetet tartani. Mindig figyeld játék közben és ha szükséges, akkor vess véget a mókának és vidd árnyékba, hogy pihenjen.

 

Az angol bulldog etetéséről

Az angol bulldog etetéséről

Sajnos az angol bulldogot nem áldotta meg a természet egy ellenálló emésztőrendszerrel, ezért a táplálásánál több szempontot is figyelembe kell venni, mint a többi kutyánál. Szemelőtt kell tartani az anatómiai adottságukat, az érzékeny emésztésüket és a hízásra való hajlamukat is.

 

A bulldogod nem hízó disznó, ne is kezeld úgy!

Először tisztázni szeretnék egy tévhitet, ami mostanában (köszönhetően a lelkiismeretlen tenyésztőknek, akiknél az irreálisan nagy testsúly a cél) nagyon elterjedt.

elhízott bulldog
A nagy testsúly csak hátrányokkal jár.

Az angol bulldog standard súlya kanoknál 25 kg, szukáknál 22,7 kg! Nem hiába ennyi. A testfelépítésüknél fogva az az ideális, ha minél kevesebb súlyt cipelnek, megelőzve a mozgásszervi és szív problémákat. A standard-től már jócskán eltér a mostani bulldogok súlya, nem ritka köztük a 40 kilós sem.

Sajnos emiatt sok bulldog tulajdonos el is várja, hogy a kutyája minél nagyobb legyen és ezt esetleg túletetéssel próbálja elérni. Számukra van egy rossz hírem: a kutya testsúlya genetikailag van kódolva, azt mindenképp eléri. Annál nagyobb csak akkor lesz, ha túletetjük és elzsírosodik, ezzel pedig drasztikusan csökkenni fog a kedvence amúgyis rövid élete.

angol bulldog növekedési üteme
Kattints a képre.
A grafikon egy átlagos angol bulldog
ideális növekedési ütemét mutatja

kölyök szempontjából a túletetés visszafordíthatatlan károkat okoz. Ők amúgyis túl gyorsan nőnek, hetente 1 kilót is felszedhetnek. Ezek a plussz kilók hirtelen terhelik az éppen kialakuló csontozatukat és porcaikat, eredménye diszplázia (persze csak ha eleve genetikailag magában hordozza), csont deformálódás és egyéb kóros mozgásszervi betegségek, amiket nem lehet helyre hozni.
A kölyök bulldognál be kell tartani azt a szabályt, hogy az előírt mennyiségnél inkább kevesebbet kapjon enni, ha táppal etetsz, akkor csakis nagytestű kutyáknak való tápot adj! Ezek kicsit visszafogják a növekedés ütemét, de hangsúlyozom, hogy a végleges testsúlyát így is el fogja érni!
Emellett adj neki porcerősítő készítményt.

felnőtt kutyák testsúlyára is nagy figyelmet kell fordítani. Mivel nem túl mozgékony kutyák, a felesleges plussz kilókat iszonyú nehéz ledolgozni.
Lehetőleg alacsony szánhidrát tartalmú ételeket kapjon és mindig figyelj arra, hogyan alakul a testsúlya. Ha felszed valamennyit, egyből vegyél vissza az étel mennyiségéből.

Etetés házikoszttal

házi készítésű kutya étel
Ideális eset a saját készítésű étel,
de ez nagy körültekintést igényel.

Házikoszt alatt nem azt értem, hogy ugyanazt eszi, mint a te. Ezt a lehetőség telesen kizárt, ugyanis a kutyának semmi szüksége fűszerekre, ízfokozókra és egyéb más dolgokra, amik az ember táplálkozásában manapság kulcsszerepet játszanak.

Házikoszt alatt az értem, ha a gazdi a speciálisan a kutya igényeinek megfelelő ételt maga készíti el. Elég nagy irodalma van ennek az etetési módnak külföldön, itthon még csak a “rizseshús” szindrómánál tartunk.

Ha ezt a megoldást választod, készülj fel, hogy naponta akár órákat is a kedvenced etetésének előkészületeivel fogsz tölteni. Emellett nagyon sokat kell tanulnod a kutyák tápanyagszükségleteiről, hogy minden szükséges tápanyagból megfelelő mennyiséget kapjon.

Etetés száraztáppal

prémium tápok
Nem minden az, aminek látszik!
Gyakran az ún. “Prémium” tápok minősége
is katasztrófális.

Ez egy egyszerű módja az etetésnek, a mai rohanó világban sajnos ez az egyetlen alternatíva. Ennek ellenére gondos tápválasztás után tökéletesen megfelelő lehet a bulldinak.

Felejtsd el a tv reklámokat, a pedigree-t, darling-ot és a többi szemetet! Ezek inkább mérgek a kutya számára, akkor inkább egyen párizsit… Gondolj csak bele, hogy 500ft/kg áron milyen eledelt lehet gyártani, ami egyben fedezi a milliárdos reklámbüdzsét, plussz azért legyen a multinak is zsíros haszna! De erről majd egy későbbi írásban…

Tápválasztásnál gyakori tévhit, hogy minél drágább annál jobb, de ez csak részben igaz. A drága tápok között is rengeteg silány minőségű van, amit jobb elkerülni. Mivel ez az írás személyes álláspontomat írja le ezért leírom, hogy melyik márkák a legnagyobb átverések: Royal Canin, Eukanuba, Hill’s. De még sorolhatnám bőven. Ezek olyan anyagokkal vannak tele, amire a kutyának nem csak hogy nincs szüksége, de egyenesen veszélyes is. Gabonaliszt, szója, kukoricaglutén. Ezek mindenképp kerülendők, ugyanis elhízást, cukorbetegséget, rákot okozhatnak. A kutya ragadozó állat, semmi szüksége ilyesfajta szénhidrátra, ezeket csak azért teszik bele, mert olcsó.

Nézd meg az összetételt!

Mielőtt megveszel egy hangzatos márkanevű tápot, amit mellesleg az ezzel kereskedő állatorvosod is erősen ajánl, nézd meg az összetételét és alkalmazd a következő szabályokat:

  1. Az első 3 összetevő lehetőleg hús legyen.
  2. Az első 3 összetevőben semmiképp nem lehet gabona.
  3. Nem tartalmazhat gabonalisztet, szóját, vagy kukoricaglutént.
  4. A hús összetevők lehetőleg ne “húsliszt”, hanem “friss hús” legyenek.
  5. A hús megnevezése legyen pontos. pl.: friss csirke hús, bárányhúsliszt. A következők tiltottak: állati melléktermék, hússzármazék, baromfi, csontos hús, stb.
  6. Lehetőleg tartalmazzon glükozamint, kondroitint (porcerősítő).

Ha ezeket a szabályokat betartod, akkor nyugodtan teheted a kutyus elé a hőn áhított eledelt.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Histologically insulate filter red-brown rapid ingested hyperemesis.

(ewitihiifaw, 2019.05.19 15:09)

http://mewkid.net/buy-prednisone/ - Buy Prednisone Online <a href="http://mewkid.net/buy-prednisone/">Prednisone 20mg</a> myn.zejp.falkahonlap.eoldal.hu.ubv.fj http://mewkid.net/buy-prednisone/

Uzepu22

(Upoje13, 2019.05.15 12:09)

http://ssbsavannah.ning.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-generico-armidex-1-mg-sin-receta http://divinguniverse.com/blogs/post/130486 http://dctechnology.ning.com/profiles/blogs/dutasterida-comprar-en-farmacia-online-con-un-descuento-nicaragua http://brooklynne.net/profiles/blogs/valtrex-valacyclovir-puedo-comprar-sin-receta-de-calidad-chile http://caisu1.ning.com/profiles/blogs/voltaren-sr-100mg-donde-comprar-en-internet-chile http://crossroadshob.ning.com/profiles/blogs/zestoretic-12-5mg-donde-comprar-env-o-r-pido-andorra http://ssbsavannah.ning.com/profiles/blogs/selegilina-comprar-en-una-farmacia-en-linea-con-un-descuento http://neolatino.ning.com/profiles/blogs/low-price-vivala-20mg-buy-online-where-to-purchase-tadalafil http://bigtombolo.ning.com/profiles/blogs/order-primox-25mg-primox-savings http://laugarnecaravans.ning.com/profiles/blogs/furosemida-comprar-en-una-farmacia-online-con-env-o-gratis http://vivafengshui.ning.com/profiles/blogs/isosorbide-mononitrate-comprar-en-farmacia-en-linea-certificada http://manchestercomixcollective.ning.com/profiles/blogs/desogestrel-etinilestradiol-mircette-onde-comprar-n-o-precisa http://libertyattendancecenter1969.ning.com/profiles/blogs/isoket-generika-online-kaufen-schweiz-seri-s-isoket-online-kaufen http://newsmediaimages.ning.com/profiles/blogs/adcirca-60-mg-generique-sur-le-net-baisse-prix-2019-forum-acheter http://newyorkundergroundradio.ning.com/profiles/blogs/low-price-idroquark-2-5mg-order-online-idroquark-uk-online-cheap http://www.myslimfix.com/profiles/blogs/donde-para-ordenar-alopurinol-300mg-r-pido-venezuela-comprar

Ehise96

(Gasem60, 2019.05.15 04:26)

http://augasthya-plus.ning.com/profiles/blogs/bamirac-sildenafil-citrate-comprar-fiable-bolivia
http://millionairex3.ning.com/profiles/blogs/rhinocort-budesonide-0-1mg-comprar-sin-receta-urgente-paraguay
http://newmediavault.ning.com/profiles/blogs/c-mo-realizar-un-pedido-ovral-urgente-estados-unidos-comprar
http://vocal-buzz.ning.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-famotidina-40-mg-al-mejor-precio
http://www.collabzo.com/pwrportal/blogs/64/15885/venlafaxina-37-5-mg-comprar-en-u
http://libertyattendancecenter1969.ning.com/profiles/blogs/glimepiride-moins-cher-en-ligne-amaryl-1-pour-femmes-acheter
http://divinguniverse.com/blogs/post/118414
http://borrowmyburrito.ning.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-exelon-sin-receta-con-seguridad
http://summerschooldns.ning.com/profiles/blogs/pycalis-tadalafil-donde-comprar-de-calidad-usa
http://www.myslimfix.com/profiles/blogs/dapoxetina-30mg-como-puedo-comprar-fiable-venta-de-dapoxetina-en
https://whanswerz.com/6691/commander-ligne-mebex-mebendazole-acheter-mebendazole-suisse
http://shamrockballerz.ning.com/profiles/blogs/tacrolimus-prograf-0-5-mg-wo-ich-ohne-verl-ssliches-rezept-kaufen
http://ggwadvice.com//index.php?qa=69458&qa_1=ordenar-extadil-calidad-comprar-tadalafil-farmacias-receta
http://neikasworld.ning.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-augmentin-500mg-ahora-venezuela
http://libertyattendancecenter1969.ning.com/profiles/blogs/site-seguro-para-comprar-valaciclovir-valtrex-menor-pre-o-brasil
http://153.126.169.73/GaijinConcierge/index.php?qa=33846&qa_1=medonor-estradiol-levonorgestrel
https://lesko.com/q2a/index.php?qa=55438&qa_1=farmacia-glucophage-seguridad-dominicana-metformin-comprar
http://foodtube.net/profiles/blogs/como-fa-o-pra-comprar-azelastine-astelin-5mg-envio-rapido-pela
http://newsmediaimages.ning.com/profiles/blogs/wo-sie-claromycin-in-der-online-apotheke-kaufen-k-nnen-claromycin
https://whanswerz.com/13212/cialis-puedo-comprar-de-calidad-uruguay
http://sfchsjournalism.ning.com/profiles/blogs/adcirca-tadalafil-donde-comprar-sin-receta-urgente-espa-a-comprar
http://libertyattendancecenter1969.ning.com/profiles/blogs/buy-clindagel-300mg-low-price-buying-clindagel-legal-canada
http://vivafengshui.ning.com/profiles/blogs/furosemida-comprar-en-farmacia-en-linea-sin-gastos-de-envio
http://www.myslimfix.com/profiles/blogs/donde-a-la-orden-methocarbamol-500mg-sin-receta-online-panam
http://recampus.ning.com/profiles/blogs/buy-ciclonal-100mg-online-where-to-order-doxycycline-cheap
http://millionairex3.ning.com/profiles/blogs/farmacia-en-linea-donde-comprar-generico-ledipasvir-y-sofosbuvi-1
https://phamvanhung.name.vn/qa/1257/sildex-comprar-confianza-m%C3%A9xico-sildenafil-citrate-compra
http://laugarnecaravans.ning.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-generico-alopurinol-100-mg-de
http://caisu1.ning.com/profiles/blogs/puedo-comprar-astelin-10mg-de-confianza-ecuador-foros-donde
http://www.facecool.com/profiles/blogs/cyproheptadine-4-mg-en-ligne-o-acheter-periactin-en-suisse

Luxuw58

(Gumuy22, 2019.05.14 21:32)

http://libertyattendancecenter1969.ning.com/profiles/blogs/cialis-60mg-order-cheap-buy-generic-cialis-online-in-uk
http://weebattledotcom.ning.com/profiles/blogs/site-seguro-para-comprar-edegra-sildenafil-citrate-gen-rico-pre-o
http://recampus.ning.com/profiles/blogs/estradiol-sur-le-net-bon-prix-achat-sans-ordonnance-acheter
http://brooklynne.net/profiles/blogs/indapamide-1-5-mg-en-ligne-bon-prix-achat-sans-ordonnance-tarif
http://manchestercomixcollective.ning.com/profiles/blogs/wo-kann-man-cefixim-suprax-200-mg-ohne-rezept-sicher-bestellen
http://lorealprofessionnelbest.ning.com/profiles/blogs/buy-xalatan-2-5mg-safely-how-to-buy-latanoprost-no-prescription
https://askpub.com/427/fluticason-g%C3%BCnstig-kaufen-ohne-rezept-online-in-der-schweiz
http://thehiphophub.ning.com/profiles/blogs/online-apotheke-wo-sie-montelukast-5mg-ohne-rezept-kaufen-und-mit
http://stoopball.ning.com/profiles/blogs/neoral-ciclosporin-ohne-rezept-g-nstig-kaufen
http://newmediavault.ning.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-sovaldi-sin-receta-urgente-colombia
http://conniesdance.ning.com/profiles/blogs/como-posso-comprar-carbonato-de-litio-sem-receita-posso-comprar
http://newmediavault.ning.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-generico-clorpromazina-urgente
http://whozwholive.ning.com/profiles/blogs/donde-para-ordenar-fenazopiridina-200mg-en-internet-quiero
http://neikasworld.ning.com/profiles/blogs/dapsone-online-bestellen-rezeptfrei-schweiz
http://korsika.ning.com/profiles/blogs/o-commander-du-cialestine-tadalafil-en-ligne-bon-prix-sans
http://www.godry.co.uk/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-lomefloxacin-ahora-usa-lomefloxacin
http://bigtombolo.ning.com/profiles/blogs/comprar-detrol-la-sin-receta-entrega-r-pida-us-comprar

Ivufe88

(Diyay63, 2019.05.14 13:38)

http://www.myslimfix.com/profiles/blogs/vertrauensw-rdige-seite-um-dapoxetin-30mg-jetzt-zu-kaufen http://augasthya-plus.ning.com/profiles/blogs/comprar-generico-lincomicina-500mg-sin-receta-en-farmacia-online http://bygda.traktor.no/profiles/blogs/dafilar-tadalafil-10-mg-livraison-48h-bas-prix-tadalafil http://newyorkundergroundradio.ning.com/profiles/blogs/ciprofloxacino-500mg-comprar-en-farmacia-en-linea-todo-en http://answers.codelair.com/36732/donde-para-ordenar-drospirenona-etinilestradiol-03mg-online http://sfchsjournalism.ning.com/profiles/blogs/achat-en-ligne-salmeterol-fluticasone-500-50mg-moins-cher http://whazzup-u.com/profiles/blogs/kaufen-sie-protonix-ohne-rezept-schnelle-lieferung-pantoprazol http://augasthya-plus.ning.com/profiles/blogs/wie-kann-ich-prograf-jetzt-ohne-rezept-kaufen https://whanswerz.com/4629/sumatriptan-en-ligne-achat-suminat-100-en-ligne-suisse http://facebookhitlist.com/profiles/blogs/kaufen-sie-generisches-ondansetron-zofran-4mg-ohne-rezept http://laugarnecaravans.ning.com/profiles/blogs/comprar-generico-tacrolimus-5-mg-sin-receta-pago-visa http://europe-ecologie-aube.ning.com/profiles/blogs/donde-a-la-orden-ezetrol-10mg-sin-receta-de-confianza-espa-a http://www.myslimfix.com/profiles/blogs/co-micardis-o-commander-achat-telmisartan-usa http://shamrockballerz.ning.com/profiles/blogs/tinidazole-vrai-au-rabais-achat-avec-mastercard-acheter http://whattheyshouldsay.org/qa/index.php?qa=2328&qa_1=sumatriptan-100mg-acheter-ordonnance-sumatriptan-pharmacie http://newsmediaimages.ning.com/profiles/blogs/donde-para-ordenar-dapoxetina-30mg-sin-receta-pago-visa-el http://isladepascua.ning.com/profiles/blogs/farmacia-en-linea-donde-comprar-generico-lamivudina-ahora-m-xico http://explicitty.com/blogs/2108/44687/site-acheter-selerup-achat-sildenafil-citrate-toulouse http://bygda.traktor.no/profiles/blogs/bon-site-pour-achat-cefaclor-acheter-cefaclor-500-canada-en-ligne http://borrowmyburrito.ning.com/profiles/blogs/achat-de-albendazole-en-ligne-bas-prix-avec-visa-peut-on-acheter http://smssaff.sagada.org/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-singulair-montelukast-sin-receta http://divasunlimited.ning.com/profiles/blogs/amitriptylina-10mg-comprar-en-farmacia-en-linea-con-env-o-gratis http://brooklynne.net/profiles/blogs/tiotropium-bromid-generika-online-bestellen-schweiz http://www.onfeetnation.com/profiles/blogs/order-dazular-xl-10-mg-safely-where-to-buy-alfuzosin-fast http://augasthya-plus.ning.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-generico-furazolidona-sin-receta-de http://borrowmyburrito.ning.com/profiles/blogs/zofran-baisse-prix-livraison-rapide-o-commander-du-zofran http://mcspartners.ning.com/profiles/blogs/famciclovir-250-mg-sur-internet-au-rabais-securise-famvir-250-en

Ohaci38

(Iqido85, 2019.05.14 06:24)

http://isladepascua.ning.com/profiles/blogs/rhinocort-jetzt-bei-online-apotheke-kaufen http://flutes.ning.com/profiles/blogs/achat-discrete-aerogra-sildenafil-citrate-25-mg-bon-prix-2019 http://newmediavault.ning.com/profiles/blogs/skelaxin-onde-comprar-gen-rico-de-confianza-via-internet-onde http://neolatino.ning.com/profiles/blogs/sebact-minocycline-100-mg-au-rabais-et-site-fiable-acheter-sebact http://sfchsjournalism.ning.com/profiles/blogs/ursodiol-pharmacie-acheter-sur-internet-rapide-ursodiol-en-ligne http://divasunlimited.ning.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-generico-dynacin-minocycline-y http://manchestercomixcollective.ning.com/profiles/blogs/achat-securise-indapamide-commander-du-lozol-en-ligne-forum http://flutes.ning.com/profiles/blogs/donde-puedo-comprar-generico-amitriptilina-de-forma-segura-reino http://sallieanncooks.ning.com/profiles/blogs/acheter-pilule-clomiphene-en-ligne-pas-cher-rapide-clomid http://playit4ward-sanantonio.ning.com/profiles/blogs/farmacia-en-linea-donde-comprar-triamcinolona-sin-receta-env-o http://bricolocal.com/profiles/blogs/asytec-cetirizine-10mg-en-ligne-pas-cher-acheter-rapide-achat-de http://weebattledotcom.ning.com/profiles/blogs/o-commander-du-esantop-sildenafil-citrate-130-mg-en-ligne-baisse http://whozwholive.ning.com/profiles/blogs/donde-a-la-orden-vivanza-40mg-buen-precio-chile-comprar

Sinot05

(Oqare01, 2019.05.13 22:30)

http://answers.codelair.com/38762/oxybutynin-comprar-farmacia-linea-fiable-rep%C3%BAblica-chile http://newyorkundergroundradio.ning.com/profiles/blogs/order-cal-antagon-120-mg-on-sale-where-can-i-purchase-diltiazem http://ggwadvice.com//index.php?qa=67880&qa_1=comprar-cephalexin-keftab-gen%C3%A9rico-desconto-internet-portugal http://newyorkundergroundradio.ning.com/profiles/blogs/site-serieux-achat-sinopren-5mg-acheter-sinopren-authentique http://higgs-tours.ning.com/profiles/blogs/mometasone-generique-en-ligne-bas-prix-paiement-visa-acheter http://www.blog.ahsfoundation.co.uk/blogs/post/80510#sthash.qUGzRk56.hWayJfv9.dpbs http://writeskills.ning.com/profiles/blogs/comprar-generico-clomifeno-sin-receta-con-garantia-chile http://bygda.traktor.no/profiles/blogs/casodex-comprar-sin-receta-de-confianza-espa-a-bicalutamide-50mg http://newyorkundergroundradio.ning.com/profiles/blogs/meilleur-site-pour-commander-tadgo-60mg-vente-tadgo-en-ligne http://flutes.ning.com/profiles/blogs/o-acheter-clobetasol-en-pharmacie-peut-on-acheter-temovate-en http://jaktlumaczyc.pl/83211/vigour-comprar-espana-comprar-sildenafil-citrate-farmacia http://suqcoins.com/ar/index.php?qa=40435&qa_1=metaxalon-metaxalone-400mg-donde-comprar-receta-internet http://divasunlimited.ning.com/profiles/blogs/cabergolina-0-25-mg-comprar-en-farmacia-en-linea-ahora-guatemala http://wu-world.com/profiles/blogs/losartan-hydrochlorothiazide-12-5-mg-pharmacie-acheter-losartan

Ecuyi98

(Lonam51, 2019.05.13 04:34)

http://www.facecool.com/profiles/blogs/wo-k-nnen-sie-generische-aygestin-norethisteronacetat-kaufen-und http://wu-world.com/profiles/blogs/donde-para-ordenar-sildamek-sildenafil-citrate-100mg-entrega-r http://wu-world.com/profiles/blogs/rivastigmine-tartrate-vrai-moins-cher-commander-paiement-visa http://mcspartners.ning.com/profiles/blogs/gemfibrozilo-comprar-en-una-farmacia-online-con-seguridad-uruguay http://libertyattendancecenter1969.ning.com/profiles/blogs/wie-kann-ich-generische-allegra-fexofenadin-mit-mastercard-kaufen http://cqa.aaua.edu.ng/index.php?qa=35726&qa_1=achat-primidone-o%26%23249-acheter-mysoline-sur-internet-forum http://www.godry.co.uk/profiles/blogs/generique-cialis-achat-cialis-sans-ordonnance-moins-cher http://tnfdjs.ning.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-generico-robaxin-500-mg-sin-receta http://whazzup-u.com/profiles/blogs/uroxacin-en-ligne-bon-marche-commander-vente-de-norfloxacin-en http://dmoney.ru/54620/commander-aciclovir-aciclovir-generique-livraison-rapide http://bygda.traktor.no/profiles/blogs/commander-du-premarin-0-625mg-en-ligne-bon-prix-site-fiable http://shamrockballerz.ning.com/profiles/blogs/donde-a-la-orden-vidalista-40mg-en-farmacia-online-us http://www.facecool.com/profiles/blogs/uroquin-onde-comprar-gen-rico-internet-brasil http://ssbsavannah.ning.com/profiles/blogs/claritromicina-250-mg-donde-comprar-sin-receta-en-internet-chile http://dmoney.ru/61882/apotheke-generika-ropinirol-versandkostenfrei-requip-st%26%23252 http://borrowmyburrito.ning.com/profiles/blogs/low-price-endoxan-50-mg-buy-online-where-to-order http://millionairex3.ning.com/profiles/blogs/hytrin-terazosin-baisse-prix-et-livraison-express-achat-du-hytrin http://property.ning.com/profiles/blogs/furosemide-100mg-o-commander-peut-on-acheter-du-furosemide-sans http://movsam.ning.com/profiles/blogs/comprar-gen-rico-salbutamol-ventolin-melhor-pre-o-no-brasil http://europe-ecologie-aube.ning.com/profiles/blogs/sitios-de-confianza-para-comprar-generico-clomid-100mg-por http://laugarnecaravans.ning.com/profiles/blogs/ramalteon-8-mg-donde-comprar-env-o-libre-chile http://www.facecool.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-tadityl-tadalafil-40-mg-de http://higgs-tours.ning.com/profiles/blogs/order-discount-havante-50-mg-online-havante-cheap-darwin-au http://vocal-buzz.ning.com/profiles/blogs/discount-viagra-200mg-buy-online-canada-pharmacy-viagra-price http://ahipoker.com/35/desmopressin-farmacia-seguridad-comprar-internet-farmacia http://writeskills.ning.com/profiles/blogs/farmacia-en-linea-donde-comprar-generico-prazosin-5-mg-r-pido http://neikasworld.ning.com/profiles/blogs/orlistato-orlistat-sur-internet-bon-prix-commander-acheter http://newyorkundergroundradio.ning.com/profiles/blogs/eldepryl-10-mg-comprar-sin-receta-r-pido-us-comprar-eldepryl-10 http://ggwadvice.com//index.php?qa=64949&qa_1=farmacia-comprar-generico-etodolaco-paraguay-etodolaco-comprar http://tnfdjs.ning.com/profiles/blogs/donde-a-la-orden-disulfiramo-sin-receta-con-seguridad-comprar

Bozed18

(Ehuvu20, 2019.05.12 22:03)

http://tnfdjs.ning.com/profiles/blogs/ketoconazol-donde-comprar-sin-receta-env-o-libre-m-xico http://neikasworld.ning.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-ropinirol-0-5-mg-sin-receta-al http://lorealprofessionnelbest.ning.com/profiles/blogs/generique-desloratadine-achat-bas-prix-desloratadine-generique-en http://neikasworld.ning.com/profiles/blogs/clomipramina-comprar-fiable-honduras-precio-clomipramina-con http://newmediavault.ning.com/profiles/blogs/generique-sinvacor-simvastatin-achat-achat-simvastatin-40-pro http://digitalguerillas.ning.com/profiles/blogs/repaglinida-2-mg-comprar-mas-barato-reino-de-espa-a http://jaktlumaczyc.pl/83165/desloratadine-ordonnance-generique-desloratadine-pharmacie https://faq.mfcoin.net/?qa=1447/coverex-as-8mg-ou-achat-bon-marche-perindopril-achat-france http://borrowmyburrito.ning.com/profiles/blogs/donde-se-puede-comprar-dipiridamol-de-forma-segura-venezuela http://www.myindiagate.com/community/blogs/post/393540 http://wu-world.com/profiles/blogs/avanafil-100mg-sans-ordonnance-achat-avanafil-en-ligne-belgique http://www.facecool.com/profiles/blogs/c-mo-realizar-un-pedido-sildenafilo-tadalafil-100-20mg-buen http://newmediavault.ning.com/profiles/blogs/lomefloxacin-400mg-en-ligne-mastercard-site-serieux-pour http://brooklynne.net/profiles/blogs/order-vidalista-60-mg-low-price-purchase-vidalista-on-the

Povuy64

(Hanez51, 2019.05.12 00:24)

http://manchestercomixcollective.ning.com/profiles/blogs/para-comprar-generico-aciclovir-urgente-republica-de-nicaragua http://ssbsavannah.ning.com/profiles/blogs/buy-asenta-10-mg-online-order-asenta-with-no-prescription-online http://thecorner.ning.com/profiles/blogs/cheap-cialis-60-mg-order-online-cheap-cialis-online http://flutes.ning.com/profiles/blogs/donde-para-ordenar-tritace-en-internet-estados-unidos-comprar http://www.facecool.com/profiles/blogs/spironolattone-spironolactone-sans-ordonnance-sur-le-net http://vivafengshui.ning.com/profiles/blogs/ethambutol-hydrochloride-sur-le-net-bon-prix-commander-vente-de http://newsmediaimages.ning.com/profiles/blogs/site-pour-commander-mebeverine-135mg-mebeverine-135-achat-en https://madbuddy.club/blogs/post/41088 http://korsika.ning.com/profiles/blogs/donde-a-la-orden-terbinafina-sin-receta-r-pido-andorra-lamisil http://luvisart.ning.com/profiles/blogs/finasteride-generique-site-fiable-acheter-le-generique-du-proscar http://divasunlimited.ning.com/profiles/blogs/sotalol-en-ligne-bon-prix-acheter-betapace-40-pour-femme-en http://bioimagingcore.be/q2a/68175/ciaton-20-mg-comprar-sin-receta-fiable-espa%C3%B1a http://brooklynne.net/profiles/blogs/alfuzosin-10-mg-generika-online-bestellen-rezeptfrei-schweiz http://www.facecool.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-avanafilo-env-o-r-pido-espa-a http://summerschooldns.ning.com/profiles/blogs/site-seguro-para-comprar-bisacodil-dulcolax-gen-rico-barato-pela http://lorealprofessionnelbest.ning.com/profiles/blogs/order-omnicef-300mg-on-sale-where-can-i-buy-omnicef-online http://techwarriorteam.ning.com/profiles/blogs/order-adartrel-0-5mg-online-can-i-purchase-ropinirole-no-rx http://mcspartners.ning.com/profiles/blogs/spironolactona-25mg-comprar-en-una-farmacia-en-linea-ahora-mismo http://writeskills.ning.com/profiles/blogs/clomifeno-comprar-en-farmacia-online-todo-en-medicamentos-andorra http://whozwholive.ning.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-generico-cialis-tadalafil-sin-5 http://isladepascua.ning.com/profiles/blogs/trazodona-50mg-comprar-en-farmacia-en-linea-aprobada-usa http://lydlabs.ning.com/profiles/blogs/acheter-vrai-sex-men-sildenafil-citrate-en-ligne-bon-marche-sans http://movsam.ning.com/profiles/blogs/achat-express-endep-amitriptyline-amitriptyline-generique-inde http://facebookhitlist.com/profiles/blogs/bupron-sr-bupropion-150-mg-donde-comprar-mas-barato-m-xico http://recampus.ning.com/profiles/blogs/order-acicvir-800mg-safely-where-to-order-acyclovir-without-rx

Yareq10

(Vesuy11, 2019.05.11 14:04)

http://digitalguerillas.ning.com/profiles/blogs/farmacia-en-linea-donde-comprar-ticlopidine-sin-receta-entrega-r http://manchestercomixcollective.ning.com/profiles/blogs/achat-progenar-gele-progesterone-200-mg-en-ligne-bas-prix-site http://manchestercomixcollective.ning.com/profiles/blogs/amlodipine-2-5-mg-como-comprar-sin-receta-online-chile-el http://www.facecool.com/profiles/blogs/donde-se-puede-comprar-divalproex-sin-receta-entrega-r-pida-panam http://writeskills.ning.com/profiles/blogs/amitriptilina-comprar-en-una-farmacia-online-segura-panam-endep http://neolatino.ning.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-generico-losartan-sin-receta-con http://higgs-tours.ning.com/profiles/blogs/wie-kann-ich-losartan-hydrochlorothiazid-12-5-mg-ohne-rezept-mit http://movsam.ning.com/profiles/blogs/o-acheter-en-ligne-phenytoine-100-mg-bon-marche-livraison-express http://libertyattendancecenter1969.ning.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-generico-levotiroxina-sin-receta http://dctechnology.ning.com/profiles/blogs/ddavp-desmopressin-puedo-comprar-en-internet-chile http://property.ning.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-advair-diskus-salmeterol http://divasunlimited.ning.com/profiles/blogs/infekor-sur-internet-moins-cher-site-fiable-acheter-infekor-en

Zofik49

(Tojeh31, 2019.05.11 06:24)

http://bit.ly/2DTl2uR
http://bit.ly/2E5jQVF
http://bit.ly/2H2nAI1
http://tinyurl.com/yyqlt6eg
http://tinyurl.com/yy4ykqvu
http://bit.ly/2YaxFJR
http://tinyurl.com/yykhdcwz
http://tinyurl.com/y53ksr6o
http://bit.ly/2J1TAzi
http://bit.ly/2DX6Zom
http://bit.ly/2J572Cy
http://tinyurl.com/y5puh23v
http://bit.ly/2DULUe7

Oyoma19

(Zezeg10, 2019.05.11 00:17)

http://bit.ly/2J4Ev07
http://bit.ly/2Yf6HAR
http://bit.ly/2DOjFhd
http://bit.ly/2DX36Qi
http://bit.ly/2Yf6sWt
http://bit.ly/2Ybg0Si
http://bit.ly/2H3HkuP
http://bit.ly/2DUtsT3
http://bit.ly/2YbCDpK
http://bit.ly/2DU0jr0
http://bit.ly/2DOjr9R
http://bit.ly/2DTJAns
http://bit.ly/2Yb0UMv
http://bit.ly/2YbHcQM
http://bit.ly/2H8yT19
http://tinyurl.com/y23ybzb3
http://bit.ly/2H6WX4A
http://bit.ly/2H5kjYn
http://bit.ly/2H5jwGT
http://bit.ly/2H6WJug
http://bit.ly/2H3vsZH
http://bit.ly/2YczCFO
http://bit.ly/2DUT4Pp
http://bit.ly/2J5T1ED

Vunux74

(Yabek59, 2019.05.10 08:35)

http://bit.ly/2DVisoc http://bit.ly/2DSzQKc http://bit.ly/2H3f4so http://tinyurl.com/y4cg79je http://bit.ly/2H45qFT http://bit.ly/2PTxorR http://bit.ly/2H6XSC4 http://bit.ly/2J7ABDq http://bit.ly/2DVdGXO http://tinyurl.com/y4cn9nkm http://tinyurl.com/yya7sw5u http://bit.ly/2Y93frt http://bit.ly/2Y9B9fB http://bit.ly/2DOqfUX http://tinyurl.com/y22nodpo http://bit.ly/2DX7kaC http://bit.ly/2YbCXVu http://tinyurl.com/y5yn6wsz http://bit.ly/2H6WQpG http://tinyurl.com/y528pob6 http://bit.ly/2PSmFxQ http://tinyurl.com/y2q69gd9 http://bit.ly/2PT3C6p http://bit.ly/2DVpc5x

Apugi52

(Uyoco29, 2019.05.10 02:29)

http://bit.ly/2HgSb4T
http://bit.ly/2Y93kvh
http://bit.ly/2J86CLB
http://bit.ly/2Y9ASt3
http://bit.ly/2H5kFhF
http://bit.ly/2DOpafR
http://bit.ly/2YcALx6
http://bit.ly/2DOjz9l
http://bit.ly/2DULeFB
http://tinyurl.com/yyfmc4p2
http://bit.ly/2PT3zaG
http://tinyurl.com/y65n9yod
http://bit.ly/2J56PPM
http://bit.ly/2DULWTh
http://bit.ly/2H3I7fh
http://bit.ly/2H5krqP
http://bit.ly/2E5kdj1
http://bit.ly/2H0sfu0
http://bit.ly/2H2NWJS
http://bit.ly/2YcT3yc
http://bit.ly/2DTyGOW
http://bit.ly/2DTJdJA
http://tinyurl.com/y5ao6yap
http://bit.ly/2YePCqS
http://bit.ly/2Y5wQlA
http://bit.ly/2DV6dIp

Yorap68

(Onaqe28, 2019.05.09 19:49)

http://bit.ly/2Y7ptda
http://bit.ly/2DOqaAD
http://bit.ly/2DULowH
http://bit.ly/2H4v5hG
http://bit.ly/2DVq4aj
http://bit.ly/2PTs47N
http://bit.ly/2DVjJLY
http://bit.ly/2H6WLSU
http://bit.ly/2Y5wCLg
http://tinyurl.com/y4n546ng
http://tinyurl.com/y3b6f7zl
http://bit.ly/2H2xMQS
http://bit.ly/2DVhPek
http://bit.ly/2E5kcLZ

Ocoqi71

(Odavi70, 2019.05.09 13:34)

http://tinyurl.com/y4ybd5kr
http://bit.ly/2H3eMBO
http://bit.ly/2YbGJhu
http://bit.ly/2H9Gblk
http://bit.ly/2DX7cYG
http://bit.ly/2H9Htga
http://bit.ly/2DTIY18
http://bit.ly/2H2nuQF
http://bit.ly/2H2xMjQ
http://bit.ly/2Yhdp9z
http://tinyurl.com/y4yt2o7e
http://bit.ly/2Yb0xS7
http://bit.ly/2H1GeQi

Bomaf68

(Uwore38, 2019.05.09 06:34)

http://bit.ly/2H6YfMY http://bit.ly/2J6eCgp http://bit.ly/2Ye1FnY http://tinyurl.com/y2cmlnyx http://bit.ly/2PTsbQL http://bit.ly/2DTIQyG http://bit.ly/2DVqrBJ http://tinyurl.com/y2a3pjj3 http://bit.ly/2Y7psG8 http://bit.ly/2PUfmWy http://bit.ly/2DTJSe2 http://tinyurl.com/y44yn5ft http://bit.ly/2YiWsf1 http://tinyurl.com/y2ufpx54 http://bit.ly/2DQyxLW http://bit.ly/2DUMgkX http://bit.ly/2YczCFO http://tinyurl.com/yxjenpxx http://bit.ly/2H3eT0c http://bit.ly/2Ye2hKi http://bit.ly/2DTSdyy http://bit.ly/2DX89Ae http://bit.ly/2DOjy5h http://bit.ly/2DX7uyK http://bit.ly/2DRDRik

Hixov21

(Nusut83, 2019.05.09 00:30)

http://tinyurl.com/y4vkhgn2
http://bit.ly/2DV6aMJ
http://bit.ly/2DSA5oA
http://bit.ly/2DOqj79
http://bit.ly/2H6WQ9a
http://bit.ly/2Y92Wgj
http://bit.ly/2E5jIWb
http://bit.ly/2YbDOpa
http://bit.ly/2H2to4n
http://bit.ly/2DUVXQf
http://bit.ly/2DX7jU6
http://tinyurl.com/y6h98xpg
http://bit.ly/2DTo2aT
http://tinyurl.com/y4swtyg3
http://bit.ly/2Y60Yx4
http://bit.ly/2YaybYj
http://bit.ly/2J57YXA
http://bit.ly/2PQ5v3T

Okotu54

(Awoku23, 2019.05.08 18:05)

http://bit.ly/2Ycwj13
http://bit.ly/2H0stkQ
http://bit.ly/2H6XNOM
http://bit.ly/2J8gOnB
http://bit.ly/2DSkq92
http://tinyurl.com/y56ukodf
http://tinyurl.com/yxjenpxx
http://bit.ly/2DTJD2C
http://bit.ly/2Yf7cLf
http://bit.ly/2Y92Bu3
http://tinyurl.com/y64fjs9x
http://bit.ly/2H7tcRr
http://tinyurl.com/y4wolwlb
http://bit.ly/2DQE7Oo
http://bit.ly/2H7v2lj


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8

Következő »